Nederlandse Syriëganger krijgt drie jaar cel

Peter Plesman, advocaat van Maher H., komt aan in de rechtbank.
ANP Peter Plesman, advocaat van Maher H., komt aan in de rechtbank.
In Nederland is voor het eerst een teruggekeerde Syriëganger veroordeeld. Maher H. heeft zich aangesloten bij een jihadistische groepering, deelgenomen aan gevechten in Syrië en moet daarom drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Zijn van ronselpraktijken beschuldigde vrouw Shukri F. is vrijgesproken.

Het stel is 'islamitisch' getrouwd en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië.

Tegen de 20-jarige Shukri uit Zoetermeer was met vier jaar eigenlijk de zwaarste straf geëist. Dat was voor het ronselen van zes mensen voor de jihad en opruiing. De vrijspraak was tot vreugde van een behoorlijk aantal gesluierde vrouwen dat haar in de rechtbank kwam steunen.

Toch betwijfelt de rechtbank niet dat de vrouw de gewelddadige jihad aanhangt. Ook staat het vast dat ze twee vrouwen heeft geprobeerd over te halen om naar Syrië te gaan en daar te trouwen met een jihadstrijder.

Maar hoewel vrouwen volgens de rechtbank hun man steunen, nemen ze niet rechtstreeks deel aan de gewapende strijd. F. is daarom vrijgesproken van de beschuldiging dat ze ronselde voor die gewapende jihad. Het Openbaar Ministerie had juist betoogd dat de ondersteunende rol van de vrouwen bij de strijd niet mag worden onderschat.

De onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor Amsterdammer Maher H. (20) is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter heeft H. zich schuldig gemaakt aan "voorbereiding van moord en doodslag met terroristisch oogmerk". Het is bewezen dat hij zich in Syrië heeft aangesloten bij een jihadistische groepering en ook heeft deelgenomen aan gevechten; hoewel hij zelf beweert dat hij slechts hulp heeft verleend.