Nederlandse stembureaus gesloten: sociaaldemocratische PvdA is de grootste

In Amsterdam konden Nederlanders in een restaurant gaan stemmen.
ANP In Amsterdam konden Nederlanders in een restaurant gaan stemmen.
In Nederland zijn de stembureaus voor de Europese verkiezingen gesloten, het tellen van de stemmen is inmiddels begonnen. En volgens een exitpoll haalde de sociaaldemocratische PvdA de meeste stemmen. 

De officiële uitslag bekendmaken mogen gemeenten nog niet. Dat mag pas nadat zondagavond om 23 uur de laatste stembureaus zijn dichtgegaan. Maar volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de openbare omroep NOS, heeft de sociaaldemocratische PvdA donderdag bij de Europese verkiezingen de meeste stemmen behaald. 

De partij van eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Daarmee wint de partij twee zetels. De rechtsliberale VVD en het christendemocratische CDA volgen met allebei vier zetels. Voor het VVD van Mark Rutte is dat een winst van één zetel, CDA verliest één zetel. 

 Het linksliberale D66, ook een regeringspartij, komt uit op twee zetels, een verlies van twee. Groenlinks wint één zetel om er drie te hebben, de Socialistische Partij (SP) verliest een zitje en houdt er één over na opvallend hard campagne tegen Timmermans te hebben gevoerd.

De rechts-populistische nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provincieraadsverkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels. Eveneens rechtspopulistisch houdt de Partij voor de Vrijheid (PVV) één van de vier zetels over die ze in het Europees Parlement had. Daarmee is de partij van Geert Wilders de grote verliezer. 

Volgens de NOS bedraagt de foutmarge in deze exitpoll één zetel.

Opkomst

 De opkomst bij de Europese verkiezingen in Nederland is een stuk hoger uitgevallen dan vijf jaar geleden. Volgens de peiling van onderzoeksbureau Ipsos is 41,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan om 26 Nederlandse afgevaardigden voor het Europees Parlement te kiezen. In 2014 was dat 37,3 procent. 

Ruim 13 miljoen Nederlanders mochten (stemmen is niet verplicht in Nederland) naar de stembus. In totaal mogen tot en met zondag meer dan 400 miljoen kiezers uit de 28 EU-landen hun stem uitbrengen.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  Daar zijn ze weer met hun goodnieuwsshow voor de uitslag bekend is, de europese bevolking is aan een stevige ruk naar rechts begonnen, behalve in Nederland? Is dit bewust om de kiezers te beïnvloeden?

 • Marie Vanakker

  @LUDO VANLOMMEL door te stemmen op een partij die tijdens een gouden economische tijd het voor elkaar heeft gekregen op voor bijna 9 miljard putten te graven ? En dan nog te weten dat de gewone man zijn koopkracht heeft zien dalen door verdoken belastingen . Hopelijk gaat NVA een groot verlies tegemoet .Want nog eens 5 jaar de kosten dragen van de rijken/bedrijven kunnen de gewone mensen echt niet meer hebben .

 • Dick DECOCK

  Alle partijen die tegen Europa zijn verliezen,bevolking wenst geen exit scenario in eigen land,ze willen een beter EU bestuur,blijkbaar hebben sommige partijen dat niet door en streven ze enkel naar macht in hun eigen baronie.

 • Jean-Pierre Vega

  Een begrotingsoverschot van 11 miljard, en nu gekozen als grote mensen, waar eindigt onze maat Wilders? Timmermans zal Europa een nieuw elan geven, zeker weten.

 • DIRK RASSCHAERT

  Ook daar gaan de "grote" op hun bek! Ze hebben een overschot en toch verarmen de mensen? Nog nooit zo weinig werklozen en toch komen er meer en meer mensen niet rond!? Leg eens uit, o grote leiders?