Nederlandse staatssecretaris wil migranten terugsturen naar laatste doorreisland: "Dat is België of Duitsland"

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD).
ANP Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD).
Asielzoekers die binnen Europa doorreizen moeten strikter worden aangepakt. De Nederlandse regering wil doorreizen ontmoedigen door migranten terug te sturen naar het laatste doorreisland, België of Duitsland. Daarover moeten binnen de EU afspraken worden gemaakt, stelt staatssecretaris Mark Harbers in de Volkskrant, die het plan nog verder uitwerkt.

Harbers wijst op het Europese Dublin-akkoord, waarin is besloten dat een vluchteling asiel moet aanvragen in het eerste land waar hij aankomt. "Dat doet hij vaak niet, omdat hij naar Nederland of Zweden wil." Ook het terugsturen lukt volgens Harbers lang niet altijd. "Wat we wel weten: als je niet via Schiphol of een van de havens hier bent gekomen, en dat zijn er maar weinig, ben je via Duitsland of België gereisd."

"Wij zeggen in het regeerakkoord: als een asielzoeker bij de grens wordt tegengehouden, wordt hij overgedragen aan Duitsland of België", aldus Harbers, die zijn aanpak van het migratievraagstuk vandaag presenteert. Die landen moeten op hun beurt asielzoekers overdragen. "Als een asielzoeker weet dat de EU zo werkt, ontmoedigt dat doorreizen."
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  maar in Belgie gaan advocaten naar rechtbank om ze niet terug naar Duitsland te sturen en dit spelletje duurt nu al 3 jaar!

 • geert vingerhoets

  wanneer gaat Europa zijn buitengrenzen eens sluiten en controleren wie er binnen komt we zouden de kosten die de getroffen landen moeten maken doorrekenen aan Europa

 • Paul Larue

  Inderdaad. Zo moet het en niet anders. De Nederlanders sturen terug naar Belgie en de Belgen terug naar Frankrijk etc etc. En uiteindelijk zijn de illegalen weer terug bij af. En daar moeten ze blijven. Terug bij af. Dus voordat je als Belg verongelijkt naar je buren kijkt... even nadenken en hun zienswijze omarmen.

 • willy platteau

  typisch Hollands natuurlijk , de kosten zullen voor ons zijn ,om ze terug te sturen naar hun land van herkomst !

 • Katty Mommaerts Mommaerts

  dat is wel héél gemakkelijk ! neen terugsturen naar land waar ze hun asielaanvraag hebben ingediend of naar het land van oorsprong !