Nederlandse staatssecretaris stapt op na rel rond ‘verdoezelde’ asielcijfers

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel en Migratie Mark Harbers (VVD) treedt af. Hij vindt dat hij niet kan aanblijven nu ernstige misdrijven zijn weggelaten in cijfers bij het informeren van de Tweede Kamer over criminaliteit onder asielzoekers.

De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkent Harbers. Hij houdt vol dat van boos opzet geen sprake was, maar wil wel “de volle verantwoordelijkheid” nemen voor de gemaakte fouten.

Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer ‘overig’ was geschaard vóór de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd. Toen aan het licht kwam dat daaronder ernstige misdrijven vielen, had hij moeten doorvragen of dat bekend was en daar bewust voor was gekozen.

Dat bleek naderhand zo te zijn: ambtenaren waarschuwden dat de indeling met het kopje ‘overig’ “bezwaarlijk zou zijn en tot verwarring en terechte vragen” zou kunnen leiden. Maar die waarschuwingen zijn in de wind geslagen.

De staatssecretaris tilt des te zwaarder aan de gemaakte fouten omdat wangedrag door asielzoekers “het belangrijkste en grootste probleem in mijn portefeuille” is. Dan “moeten de feiten op z’n minst inzichtelijk zijn”, zei hij, en juist daar schortte het aan.

Harbers sprak al voor hij in de Kamer tekst en uitleg gaf, de verwachting uit dat het debat zijn laatste zou zijn als staatssecretaris. Maar hij wilde eerst graag rekenschap afleggen. Dat deed hij kalm en uiterlijk onbewogen. Kamervoorzitter Khadija Arib sprak na Harbers’ laatste woorden van een “pijnlijk moment”, maar dankte hem ook dat hij zijn conclusies pas na het debat uitsprak.

Niet de eerste die sneuvelt

Harbers zou de vierde VVD’er zijn die de afgelopen jaren is gesneuveld op het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat in 2010 juist op aandringen van de VVD werd opgetuigd. De ministers Ivo Opstelten en Ard van der Steur en staatssecretaris Fred Teeven gingen hem voor. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zal de taken van Harbers overnemen totdat er een opvolger aangesteld is. Volgens ingewijden zal er niet eerder dan volgende week een nieuwe staatssecretaris gevonden worden.

De 50-jarige Harbers werkt al jaren aan het Binnenhof. De econoom was jarenlang de rechterhand van VVD-minister Gerrit Zalm en kwam in 2009 in de Kamer. Daar maakte hij vooral naam als financieel specialist. Bij het aantreden van het derde kabinet-Rutte in 2017 kreeg Harbers de beruchte portefeuille Asielzaken. De klus werd nog bemoeilijkt door grote onenigheid tussen de vier regeringspartijen over bijvoorbeeld het kinderpardon. Harbers moest in januari onder druk van de drie coalitiepartners slikken dat honderden kinderen die Nederland eigenlijk hadden moeten verlaten, toch mochten blijven.

ANP12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane colman

  Ik denk dat het hier niet veel beter is.... Die ongebreidelde immigratie brengt onq alleen maar miserie en Mutti heeft het signaal gegeven en terugsturen gaat niet zo vlot en zeker als ze het aantal nog verdoezelen. Het KOSTENPLAATJE kennen we ook niet.… alleen de gevaren die hebben we al aan de lijve ondervonden...

 • Fons Casteels

  Lijkt me logisch: de man heeft statistieken gemanipuleerd. Voor wie enkel naar de VRT kijkt - en dus niet weet waarover het gaat: de criminaliteit van asielzoekers werd in kaart gebracht. Met exacte cijfers over het aantal fietsdiefstallen, winkeldiefstallen, vandalisme, sluikstorten, zwartrijden, enz. De zware feiten zoals verkrachting, incest, kinderporno, moordpoging en dealen werden door de staatssecretaris weggemoffeld in de kolom "overige feiten".

 • Frank Slaets

  Dhr Geens zou dit als voorbeeld kunnen nemen .

 • André Christiaens

  Maar wie die gegevens moet doorgeven die blijven goed in hun functie, ook deze moeten uit hun functie ontzet worden, dat is pas democratie, maar denkelijk zijn het ook benoemde uit de gevestigde partijen.

 • andre govaert

  Typisch voor politici, liegen en bedriegen!