Nederlandse spoorwegen gaan Holocaust-slachtoffers betalen na dubieuze rol bij deportatie

Het nationaal monument op het voormalige terrein van Kamp Westerbork .
ANP Het nationaal monument op het voormalige terrein van Kamp Westerbork .
De NS (Nederlandse Spoorwegen) wil individuele schadevergoedingen gaan betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Een commissie krijgt de opdracht te kijken hoe de NS op morele gronden over kan gaan tot individuele vergoedingen. 

Met het voornemen komt er een einde aan de strijd tussen de NS en Salo Muller, een overlevende van de Holocaust. De ouders van de nu 82-jarige oud-verzorger van Ajax werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de NS naar Westerbork gebracht. Ze kwamen later om het leven in Auschwitz. 

De Spoorwegen verdienden geld door Joden naar kamp Westerbork te vervoeren in opdracht van de Duitse bezetter. Volgens Muller deden ze dat zonder verzet. Hij zette zich daarom al langer in voor schadevergoedingen voor de slachtoffers en nabestaanden. 

Ajax-speler Johan Cruijff (rechts) en verzorger Salo Muller in 1969 tijdens de returnwedstrijd van de halve finale in de Europacup I.
ANP Ajax-speler Johan Cruijff (rechts) en verzorger Salo Muller in 1969 tijdens de returnwedstrijd van de halve finale in de Europacup I.

“Dit is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons land en ons bedrijf. Een verleden waar we niet van wegkijken”, schrijft de NS op haar website. “Vandaag sprak de heer Salo Muller, een overlevende van de Holocaust met president-directeur Van Boxtel. Uit diverse gesprekken met de heer Muller is gebleken dat de vraag naar individuele tegemoetkoming leeft. NS is van mening dat niemand gebaat is bij lange juridische procedures. Daarom is gezamenlijk besloten om af te zien van een juridische procedure over aansprakelijkheid maar een commissie in te stellen.’’

Die commissie zal bekijken op welke manier individuele tegemoetkomingen aan overlevenden en directe nabestaanden kan worden vormgegeven. “In goed onderling overleg met de heer Muller wordt de commissie benoemd en een opdracht geformuleerd.” Over de hoogte van eventuele schadevergoedingen en wie ervoor in aanmerking komen is nog niks bekend gemaakt.  

Excuses

De NS bood in 2005 openlijk excuses aan voor haar rol tijdens de Duitse bezetting. Het bedrijf investeerde al in monumenten, tentoonstellingen en onderwijs over de Holocaust. Ook draagt het financieel bij aan het Nationaal Holocaust Namenmonument. Daarnaast beheert de NS 128 monumenten op of vlakbij stations in heel Nederland, ook voor overleden spoormedewerkers. Dit is de eerste keer dat tot individuele schadevergoedingen wordt overgegaan.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Vermeeren

  Een vergoeding voor de slachtoffers van de Holocaust of een vergoeding voor enkel de Joodse slachtoffers van de Holocaust?

 • victor vandesande

  Beetje laat er zijn bjina geen overlevenden meer over...

 • Gilbert Vermeersch

  Nederland vergoedt na verdienen aan deportatie . Verontschuldigd hebben ze zich al. Een prachtig gebaar, dat ook in de geschiedenis boeken komt, maar is dat niet vrij laat? Hoeveel zijn er na bijna 80j. nog in leven?

 • guy perain

  Waar zijn we in godsnaam nog mee bezig?? Een spaarpotje voor de ''achter-achter kleinkinderen'' Of hoe je het ook mag noemen?? Gewoon belachelijk!!

 • Filip Desmedt

  En wat met die duizenden , tienduizenden , honderdduizenden burgers , kinderen , die omgekomen zijn in de vuurzeeen door de constante bombardementen , het speciaal met brandbommen bombarderen van grote steden als Hamburg , Dresden , enz , waar Churchill doelgericht de bevolking aanviel en vermoordde .... Maar ja , de winnaar heeft gelijk , niet , en mag dus wel op grote schaal vermoorden ....