Nederlandse solozeilster Laura Dekker schenkt haar boot weg

Laura Dekker in Sint Maarten.
AFP Laura Dekker in Sint Maarten.
Laura Dekker doet afstand van het zeiljacht waarmee ze in 2012 als jongste ooit rond de wereld voer. 'Guppy' gaat naar een Amerikaanse stichting die kinderen met een maatschappelijke achterstand zeilend zelfvertrouwen aanleert. De schenking was bedongen door een koper die uiteindelijk niet betaalde, zegt de nieuwe eigenaar tegen deze krant.   

"Soms is het goed om dingen los te laten en met iets nieuws te beginnen," schrijft de inmiddels 22-jarige Dekker op haar Facebookpagina. "Dit is zo'n moment. Ik ben klaar om haar los te laten en een nieuw hoofdstuk van mijn leven te beginnen." 

Guppy zal naar Los Angeles verhuizen, waar de organisatie Lifesail het schip zal gebruiken voor zeillessen. De lessen moeten kinderen met een maatschappelijke achterstand zelfvertrouwen geven en leren hoe zij kunnen omgaan met moeilijke dingen in hun leven. 

Volgens de zeilster sluit het gedachtegoed van de stichting volledig aan bij haar levensmotto. "Ook zij helpen kinderen om levensvaardigheden aan te leren. Door het zeilen leren zij waar ze goed in zijn en om hun dromen na te jagen."
 

Gemeenschappelijke vrienden

Dekker hoorde over de non-profitorganisatie via gemeenschappelijke vrienden, zegt LifeSail-oprichter Matt Schulz. Hij is van Duitse komaf, net als Laura's echtgenoot en haar moeder. 

De nieuwe eigenaar is dolblij met Guppy. "Het is niet zomaar een zeilboot die we erbij krijgen maar een historische boot. Laura zeilde er weliswaar als veertienjarige mee rond de wereld maar het ging haar niet om het record de jongste ooit te zijn. Laura is de meest verkeerd begrepen vrouw ter wereld. Ze wilde vanaf haar zesde de wereld bezeilen, had vanaf haar achtste een visie, realiseerde op haar dertiende bij wijze van generale repetitie de Kanaal-oversteek en verwezenlijkte een jaar later haar vurige wens en overtuiging. Een ongelofelijke inspiratiebron voor de vaak verkeerd begrepen kinderen die wij leren zeilen."

Laura is de meest verkeerd begrepen vrouw ter wereld

Matt Schulz, oprichter LifeSail

'Deal'

De schenking van Guppy was onderdeel van een 'deal' met een Amerikaan, weet Schulz. Laura had Guppy bij een jachtmakelaar in de verkoop staan voor een bedrag van 67.500 euro. "Er meldde zich iemand van de Oostkust die zei de boot te willen kopen op voorwaarde dat Laura hem zou schenken aan een organisatie naar eigen keuze. Zij maakte haar keuze maar de man kwam niet met het geld over de brug. Ik heb Laura nooit gevraagd waarom ze niet terugkwam op de schenking maar kan het antwoord wel raden. Zij is een vrouw van haar woord."

Schulz begrijpt Dekker als geen ander, zegt hij. "Ik ben net twee weken bij haar in Nieuw-Zeeland geweest. Wij hebben dezelfde drive, hetzelfde karakter en willen allebei maar één ding: zeilen. We worden allebei gek als we een paar dagen niet op het water zijn geweest."

Laura dekker

Fiji

De LifeSail-oprichter moet nog even geduld hebben voor Guppy in de haven van zijn zeil- en levenslesschool ligt. "Laura zeilt hem binnenkort naar Fiji, waar ze bezig is met een nieuw project. Na het vervangen van elektronica en elektriciteit aan boord, die inmiddels is verouderd, zeilt onze crew Guppy dan naar Hawaii, waar hij mogelijk drie maanden blijft liggen omdat we een drukke zomer voor de boeg hebben én een trouwfeest. Ik denk dat ik hem dan in september naar Los Angeles zeil. We hebben afgesproken dat Laura Guppy komt halen als wij er niks meer mee kunnen doen. Verkopen zullen we hem nooit."

Laura komt Guppy halen als wij er niks meer mee kunnen doen. Verkocht wordt hij nooit.

Matt Schulz, oprichter LifeSail

Dekker kondigt aan in de toekomst nauwer met de organisatie te gaan samenwerken. Uiteindelijk wil ze zelf een 24 meter lang schip kopen waarop ze met jonge kinderen kan gaan zeilen. "We willen een schip dat krachtig is, veel slaapplekken heeft, mooi is, maar bovenal ook het begin van een nieuw leven voor velen kan zijn," aldus de zeilster.

Het voormalig zeilmeisje bekent dat ze het beangstigend vindt dat ze voorlopig even geen boot bezit. De Guppy waarmee ze overstak naar Engeland, verkocht ze begin dit jaar aan Beau van Erven Dorens voor zijn RTL-programma Beaufort . "We zullen zien hoe lang ik aan land kan leven zonder Daniel (haar echtgenoot red.) gek te maken," schrijft ze. "Ik zal het missen dat het schip mij in slaap wiegt. Ook ga ik missen dat ik van alles aan boord moet repareren zoals de elektriciteit, leidingwerk, de zeilen etc. Ik begin mij nu pas te realiseren hoe leuk ik die dingen vind."

Laura Dekker in 2010
AP Laura Dekker in 2010

Soloreis

Op 21 augustus 2010 vertrok Dekker als veertienjarige met Guppy van Gibraltar. Begin 2012 kwam ze aan op het eiland Sint Maarten. Daarna zeilde ze door naar Nieuw-Zeeland. Ze is het jongste meisje dat ooit in haar eentje de wereld rond zeilde. Na haar soloreis bleef ze in Nieuw-Zeeland op haar boot wonen. In 2015 trouwde ze als 19-jarige met de Duitse Daniël Tealman (31).
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mark germanus

  Hopelijk krijgt ze een nieuwe zeilboot of kan ze die zelf betalen en kan ze haar toekomstige wensen vervullen ! In ieder geval een zeldzaam mens, respect !

 • guy vermeulen

  is er zeker eentje die haar plan kan trekken.Proficiat,denk dat Je bij de enigen bent in Belgie.

 • Joeri Nobels

  Super, een dame waar ik mijn hoed voor af doe! Wat een zeilvirus met een mens kan doen begrijp ik maar al te goed, eens je er door bent gebeten, laat het u nooit meer los.

 • Marc Geerts

  Chapeau...hier kunnen er velen een voorbeeld aan nemen en dan bedoel ik niet alleen het zeilen.

 • raf janssens

  mooi gebaar en een dame met pit en iemand die zich aan haar woord houd .