Nederlandse scoutsleider toch veroordeeld voor brandmerken kinderen op kamp in België

Shutterstock
Het gerechtshof in de Nederlandse stad Den Bosch heeft de Goese scoutsleider Mark B. (24) vandaag toch veroordeeld voor het brandmerken van drie jonge scouts tijdens een kamp in België. Het gerechtshof gaf hem 180 uur taakstraf. Twee van de gebrandmerkte kinderen waren elf en een was dertien.

B. werd vorig jaar nog vrijgesproken, omdat de rechtbank vond dat hij de kinderen niet bewust mishandelde. Volgens het gerechtshof heeft hij dat echter wel gedaan.

De nu 24-jarige man was in augustus van 2017 als leider mee op een zomerkamp van scouting Frans Naerebout uit Goes in het Belgische Sint-Joris-Weert. Hij begeleidde kinderen van 11 tot 15 jaar. Het ging mis tijdens het ontgroeningsritueel. De kinderen werden daarbij ‘gestempeld’ als echte zeeverkenners: met een brandijzer werden met inkt de initialen FN (Frans Naerebout) op hun rug gedrukt. Om het echt te laten lijken, werd er ook een vuurtje bij gestookt en haalde B. de staaf kort door het vuur. 

Gloeiend heet

Bij drie kinderen bleek het ijzer echter wel degelijk gloeiend heet. Volgens de verdachte had een andere leider mogelijk met het stempel het vuur opgestookt. Het gevolg: de drie kinderen liepen flinke brandwonden op. “Dat wist ik niet. Het was mijn bedoeling om een inktstempel achter te laten. Nooit om iemand te verwonden”, klonk het eerder.

B. had voor hij ‘brandmerkte’ ook nog gevoeld of het ijzer heet was. Voor zijn hand leek het niet zo heet, maar blijkbaar voor de tere kinderhuid wel. Omdat de kinderen was opgedragen te schreeuwen alsof ze echt werden gebrandmerkt, werd niet direct opgemerkt hoe ernstig de situatie was. De kinderen reageerden ook lacherig na het brandmerken, zo bleek uit beelden die tijdens de rechtszitting werden getoond.

Omdat B. nog had gevoeld, had de rechtbank vorig jaar gesteld dat B. het niet expres had gedaan en moest worden vrijgesproken. Het hof was het daarmee niet eens en veroordeelde de scoutsleider wel.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Yelene dekann

    Wie doet nu zoiets, ben tegen de chiro en de scouts, ben zelf leidster bij de KSA geweest. Dit zou nooit tijdens een kamp bij ons gebeurd zijn, dit zou de hoofdleiding nooit toegestaan hebben. Wat waren wij toch braaf toen.