Nederlandse schoolschutter drukte geweer op de buik bij vier leerkrachten: "Hij is geobsedeerd door wapens"

Op Facebook poseert de schutter met wapens.
rv Op Facebook poseert de schutter met wapens.
De wapenobsessie van de 16-jarige Nederlandse scholier die gisteren het vuur opende op een school in Roermond, heeft de directie compleet verrast. De tiener drukte gisteren bij vier leerkrachten zijn geweer op hun buik. "Dit gaat je niet in de koude kleren zitten." 

Het Nederlandse Kennis- en Expertisecentrum (KEC) wil de schutter niet terug als leerling, zo bleek vanmiddag tijdens een persconferentie over de schietpartij. Rond 08.30 uur gisterochtend kwam de tiener naar de school voor buitengewoon onderwijs met twee vuurwapens, twee messen en een bijl. Een aantal leraren wist gelukkig te voorkomen dat er slachtoffers vielen. "Echte helden", zegt een ooggetuige hierover. 

Vanmiddag werd pas duidelijk wat er gisteren precies gebeurd is. Volgens de schoolleiding heeft de 16-jarige wapenfanaat drie keer in de lucht geschoten, een keer binnen en twee keer buiten de school. "Vier docenten hebben een geweer op hun buik gehad. Tijdens de schietpartij ging één leraar voor hem staan", zei Hans Kelderman van de overkoepelende organisatie waar de school onder valt. "Ook andere docenten met klassen vol leerlingen hebben de gewapende jongen gezien. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten."

(Lees verder onder de foto)

Het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) vrijdagmiddag.
ANP Het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) vrijdagmiddag.

Uiteindelijk ging de jongen naar buiten, waar hij door de politie werd gearresteerd. De school ontkent dat pesterijen de aanleiding waren voor deze daad. 

Dat de 16-jarige scholier een wapenliefhebber is, bleek al in de lagere school, toen hij tekeningen maakte van wapens. Maar dat de jongen zichzelf daadwerkelijk bewapende, was "een donderslag bij heldere hemel". "De jongen maakte juist de laatste tijd een positieve ontwikkeling door", zei directeur Jacques Verstegen van het Kennis- en Expertisecentrum tijdens de persconferentie. "Dat hij zo bezeten is van wapens wisten we niet."

ANP15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frans vullings

  word weer aardig opgeblazen een luchtbuks, een alarmpistool. de messen en bijl zijn wat minder

 • Carlo Verstappen

  Goed gestoord die jongen, maar kan met de juiste begeleiding misschien nog gered worden.

 • Karel Delcroix

  Een iel schraal ventje dar op deze manier wil bewijzen dat ie een "man' is.... waar zitten de ouders die wapens in huis toelaten?

 • Kevin De vlieghere

  Ik ben ook een wapenfan, zowel vuurwapen als handwapens. Het heeft allemaal te maken met gezond verstand.

 • Freddy van steenberghe

  diene gast zal thuis van een goede opvoeding genieten