Nederlandse regeringspartij: “Bouw nieuwe kerncentrales om klimaatdoelen te halen”

ANP XTRA
Er moeten zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales gebouwd worden in Nederland om de klimaatdoelen te halen. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gisteren in het actuaprogramma Nieuwsuur gezegd. "Wat mij betreft gaan we snel beginnen", alus Dijkhoff. De coalitiepartners van regeringspartij VVD zijn minder enthousiast over de bouw van nieuwe kerncentrales.

Dijkhoff zegt niet in te zien hoe de klimaatdoelstellingen te halen zonder kernenergie. "Ik hoop dat we er rationeel naar kijken.” De Nederlandse regering wil snel tot een klimaatakkoord komen, waarbij de uitstoot van het broeikasgas CO2 drastisch moet worden verminderd. Volgens de VVD'er vormt kernenergie met zon en wind een mooi pakket maatregelen om de klimaatdoelstellingen te halen. Hij wijst erop dat kernenergie geen CO2 uitstoot.

Coalitiepartner D66 ziet niets in het plan. D66-leider Rob Jetten zei serieus naar de voorstellen te willen kijken, maar hij denkt dat er ook nieuwe en betere technieken mogelijk zijn dan kernenergie. Ook oppositiepartij GroenLinks ziet het niet zitten. "Het duurt tenminste tien jaar om een kerncentrale te bouwen in Nederland. Tegen die tijd moeten we al de helft minder CO2 uitstoten. Het klimaatprobleem is urgenter", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter.

Nederland telt vandaag één kerncentrale: in Borssele in Zeeland.
72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • hugo VAN HAEVRE

  Eindelijk iemand die het licht heeft gezien en hopelijk nog op tijd, wij kunnen toch niet meer zonder kern ernergie,de rest zijn pleisters op een houten been, en bij mooie weer laat de alternatieven dan volle bak werken

 • Ronny Ooijen

  Wim Hellemans, Bartje van N(V)-Blabla wil 2 kerncentrales OPEN houden na 2025. Vraag gerust aan Bartje hoe hij ze DRAAIENDE wil houden als men dat de dag van vandaag (en al meerdere jaren) niet meer klaar kunnen spelen. Heeft u enig idee waarom men overal kerncentrales sluit als deze pakweg 40 jaar oud zijn? Omdat die nog veilig en/of rendabel zijn zeker? Snurk ze.

 • georges friant

  kernenergie, is voor ons land de enige manier om ons elektriciteits productie stabiel te houden, in Duitsland zullen ze dat onderhand ook gaan beseffen. Waterstof vraagt nog steeds te veel energie om aan te maken. Kerncentrales zijn zo duur omdat er gigantisch veel en overdreven veiligheids maatregelen genomen moeten worden.

 • Wim Hellemans

  in Nederland zijn er sommige wakker aan t worden, in België enkele NVA & VB die reeds wakker zijn, rest die slaapt & droomt verder over de "groene wereld " (met bruinkool?)

 • Ronny Ooijen

  Sobek Wessels, men kan tot 95% van zonnepanelen recycleren. Heeft u nog nooit van PV Cycle Association gehoord? Jurgen Maes, weet u hoeveel thoriumcentrales ter wereld elektriciteit op het net zetten? 0 (NUL)! Ga uw gang als u vele miljarden euro's wil sponsoren in een experimentele vorm van energie, waarvan men na tientallen jaren onderzoek nog altijd niet weet of deze ooit zal werken.