Nederlandse regering raamt begrotingstekort dit jaar op 68 miljard euro

Wopke Hoekstra.
AFP Wopke Hoekstra.
Het tekort op de Nederlandse begroting loopt dit jaar volgens een eerste raming van de regering op tot 68 miljard euro. Dat is fors minder dan de 92 miljard euro die minister van Financiën Wopke Hoekstra voorspelde bij het verschijnen van de voorjaarsnota eind april. Op Prinsjesdag 2019 ging de regering evenwel nog uit van een overschot van 2 miljard euro.

Dat was "een hele grove inschatting", zegt Hoekstra nu. Er lag geen macro-economische raming van het Centraal Planbureau (CPB) aan ten grondslag en de schatting was niet doorgerekend. De regering-Rutte heeft inmiddels ook meer inzicht in de uitgaven om bedrijven door de coronacrisis te loodsen, en in de misgelopen belastingopbrengsten.

Premier Mark Rutte spreekt in zijn wekelijkse persconferentie nog altijd van "een tekort van astronomische omvang". Hij benadrukt ook dat Nederland zich die dure steunmaatregelen kan veroorloven doordat de overheidsfinanciën de afgelopen jaren op orde zijn gebracht. "Dat we met zijn allen in staat zijn om dit mogelijk te maken, komt doordat we buffers hadden opgebouwd."

30 miljard minder belastingen

De huidige inschatting is dat de Nederlandse overheid dit jaar bijna 30 miljard euro minder aan belastingen ontvangt. De uitgaven daarentegen vallen zo'n 39 miljard euro hoger uit dan vorig jaar op Prinsjesdag werd voorzien. Dat komt niet alleen door de noodmaatregelen, maar ook door sterk gestegen uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen.

Ook met al die extra informatie blijft de raming "erg onzeker". Ook het CPB waarschuwt dat de economische ontwikkelingen zich heel moeilijk laten voorspellen zolang het nieuwe coronavirus niet helemaal is bedwongen. Daarom werkt de belangrijkste economische raadgever van de regering met verschillende scenario's.

Op Prinsjesdag in september komt de regering met een nieuwe raming. Het geraamde begrotingstekort komt neer op 8,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel de totale omvang van de economie. De staatsschuld loopt op naar 491 miljard euro, ofwel ruim 63 procent van het bbp.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Piet Deroover

    Als je niet teveel staatsschuld hebt, kan dat nog ingehaald worden. Wij waren al verzopen.