Nederlandse reddingshonden onderweg naar Gardameer voor zoektocht naar vermiste Koen (17)

De 17-jarige Koen van Keulen
Familie van Keulen De 17-jarige Koen van Keulen
Een eerste teamlid van de Nederlandse Stichting Reddingshonden RHWW is vanochtend om 6.00 uur met twee honden afgereisd naar Italië om te gaan helpen bij de  zoektocht naar de vermiste Koen van Keulen (17) uit Soest. De Nederlander verdween donderdagnacht na een avondje stappen met vrienden in Lazis bij het Gardameer.

De Nederlandse consul in Italië heeft gesproken met de lokale politie en zal vandaag aanwezig zijn bij de zoektocht op en rond het Gardameer bij Eurocamping Pacengo, waar Koen’s ouders en zijn vrienden verblijven. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de vermissing hoge prioriteit’’, zegt goede kennis Richard Wamelink, vader van een van de vrienden van Koen.

Meisje

De zoektocht in Italië richt zich vandaag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. De politie zoekt er langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt. Deze vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Gisteren liet de Italiaanse politie de familie van de jongen weten ook zelf met speurhonden te zullen gaan zoeken. Het is echter nog onduidelijk of de politie de beschikking heeft over de juiste hondenteams. Reden voor de familie om gebruik te maken van de hulp van Stichting Reddingshonden RHWW. "De plaatselijke politie heeft gezegd geen bewaar te hebben tegen het Nederlandse zoekteam, zolang het geen officiële status heeft en er niet in uniformen wordt gezocht'', vertelt Wamelink. "Als de Italiaanse politie zelf met honden gaat zoeken, zal dat ook op zijn vroegst maandag zijn. Dat voelt erg laat voor de familie.''

Bushalte

Inmiddels is er bevestiging van de plek waar Koen donderdagavond verdween. Zoals zijn vrienden al vermoedden, is dat bij de bushalte geweest, na de halte van de eigen camping. De familie heeft een meisje gesproken dat in dezelfde bus zat. Zij heeft hem zien uitstappen, tegen twee uur 's nachts. "Heel belangrijk. Want speurhonden hebben een duidelijk startpunt nodig. Dat hadden we nog niet.''

Koen werd door zijn vrienden het laatst gezien toen ze gezamenlijk met een shuttlebus na het stappen terugreden richting de camping. Zijn vrienden stapten bij de juiste halte uit, maar Koen besloot nog even te blijven zitten. "In de bus zaten andere Nederlandse jongens. Hij zou een halte verder uitstappen en dan terug lopen naar zijn eigen camping’’, aldus vader Gert-Jan van Keulen gisterenmiddag vanuit Pacengo.

Een flyer met daarop een foto van Koen van Keulen
ANP Een flyer met daarop een foto van Koen van Keulen

Camera's

Koens ouders hebben met de politie gisteren overal camerabeelden opgevraagd bij campings in de omgeving, in de hoop hun zoon te traceren. "Na een kilometer lopen is er een benzinestation dat camera's heeft hangen en een eind verderop zit weer een pizzeria die beelden heeft", vertelde zijn vader. Maar de beelden hebben vooralsnog niets opgeleverd. Dat geldt ook voor opnames gemaakt door een drone van de lokale politie.

Telefoon is leeg

Telefonisch contact krijgen met de jongen lukt niet, omdat de batterij van zijn telefoon al aan het begin van de stapavond leeg raakte. De bankkaart en de creditcard die hij bij zich had, zijn niet gebruikt. "Het is dertig graden. Als hij vrijdag  aan het lopen was, had hij wel drinken gekocht. Of hij had Nederlanders aangesproken. Maar het is stil."

"Iedereen is superbezorgd’’, aldus Richard Wamelink. "Zijn vrienden houden zich op de been met zoeken en flyeren in de omgeving. Een van heeft het zeer slecht. Koen is een vrolijke sociale jongen die super zin had in deze vakantie. Ieder uur dat hij niet is gevonden, wordt de hoop op een goede afloop kleiner."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kim Feytons - Nannan

  Hoop dat ze hem nog levend vinden. Sterkte aan familie en vrienden.

 • Christel De buck

  Zou kunnen dat die s'nacht nog eens gaan zwemmen iis (wat de jeugd soms doet) en het gardameer is verraderlijk water.

 • peter cornelis

  ik ken de camping ,heb er vroeger ook verschillende keren geweest, de weg ervoor waar de bus rijd is een gewone weg zonder voetpad ,nog fietspad, zeer gevaarlijk snachts zou ik denken, de weg van het dorp naar beneden naar de camping ook vrij stijl en smal, zonde enige vorm van bescherming voor de voetganger, hoop dat hij toch nog levend gevonden word

 • Erwin Vandriessche

  ik hoop dat ze hem goed en wel terugvinden!