Nederlandse rechter buigt zich over Mladic

De Nederlandse magistraat Alphons Orie.
UNKNOWN De Nederlandse magistraat Alphons Orie.
De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische ex-legerleider Ratko Mladic zal vrijdag worden voorgeleid aan Alphons Orie, de enige Nederlandse rechter van het Joegoslavië-Tribunaal. De Nederlandse magistraat zal in ieder geval de voorbereidende hoorzittingen in de aanloop naar het eigenlijke proces leiden, zo werd bekendgemaakt.

Het is nog onduidelijk wanneer het inhoudelijke deel van het proces tegen Mladic begint. De verdachte krijgt eerst de gelegenheid om zijn verdediging voor te bereiden. Hoofdaanklager Serge Brammertz wilde vandaag tijdens een persconferentie in Den Haag niet speculeren over de mogelijkheid dat het proces tegen Mladic later wordt afgerond dan in 2014, het jaar waarin het tribunaal eigenlijk klaar zou moeten zijn met alle procedures.

Ellenlange processen
Processen bij het tribunaal sleepten zich in het verleden vaak ellenlang voort. De zaak tegen de Servische oud-president Slobodan Milosevic is daarvan een voorbeeld. Hij overleed in 2006 in zijn cel in het vijfde jaar van zijn proces en nog voordat de rechters uitspraak konden doen. Brammertz heeft bezworen dat hij er alles aan zal doen om de zaak tegen Mladic sneller te laten verlopen. Mladic zelf speelt echter een cruciale rol. Hij zou de procesgang op allerlei manieren kunnen frustreren, als hij dat wil.

Orie is bijna tien jaar rechter aan het VN-hof in Den Haag en heeft ervaring opgedaan in tal van belangrijke zaken. In juli 2008 leidde Orie ook de eerste voorgeleiding van Radovan Karadzic. Karadzic en Mladic zijn allebei aangeklaagd wegens genocide na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995 en andere oorlogsmisdaden.

Nederlandse betrokkenheid
Orie leidt niet de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Karadzic. De ex-president van de Republika Srpska wraakte hem. Karadzic wilde geen Nederlandse rechter, onder meer vanwege de Nederlandse betrokkenheid bij Srebrenica. De zaak werd daarop door de toenmalige president van het tribunaal, Fausto Pocar, toegewezen aan een andere strafkamer.

Orie werd geboren op 23 november 1947 in Groningen. Hij studeerde rechten in Leiden en werd in 1971 wetenschappelijk medewerker straf- en procesrecht aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Tussen 1980 en 1997 werkte hij als advocaat bij advocatenkantoor Wladimiroff en Spong, na waarnemend griffier te zijn geweest bij de rechtbank in Den Haag. (anp/adha)