Nederlandse 'racistische' cartoonist opgepakt

De Nederlandse cartoonist 'Gregorius Nekschot' is dinsdag opgepakt omdat zijn tekeningen beledigend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. De 'mogelijk haatdragende' cartoons werden gepubliceerd op een website en in boeken die onder het pseudoniem van de tekenaar zijn uitgegeven. De cartoonist, wiens identiteit onbekend is, is na verhoor vrijgelaten, meldde het Nederlandse Openbaar Ministerie gisteren.

De aanhouding vloeit voort uit een onderzoek naar de cartoons dat in 2005 is gestart na een aangifte tegen de website van Gregorius Nekschot. Die aangifte is volgens cabaretier Hans Teeuwen gedaan door imam Abdul Jabbar van de Ven. Dat zei Teeuwen, naar eigen zeggen een kennis van de cartoonist, in het actualiteiten praatprogramma Pauw en Witteman.

Grenzen van strafbaarheid
Het OM zegt bij de beoordeling van de cartoons nadrukkelijk te hebben gekeken of ze binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van artistieke expressie passen. "Cartoons hebben vaak een satirisch karakter en kunnen daardoor kwetsend zijn voor anderen. De kwetsendheid van een uiting is echter niet bepalend voor de strafbaarheid daarvan." Volgens het OM zijn bij een aantal van de cartoons de grenzen van de strafbaarheid echter wel overschreden en daarom strafbaar.

Het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie van het Openbaar Ministerie zoekt nu uit wie de bewuste tekeningen heeft gemaakt en wie ze online heeft gezet. Na het onderzoek wordt besloten of er wordt overgegaan tot vervolging. (novum/sps)

UNKNOWN