Nederlandse PvdA euforisch na overwinning Europese verkiezingen

Voor Frans Timmermans, de lijsttrekker van de Nederlandse PvdA, smaakt de overwinning van zijn partij bij de Europese verkiezingen naar meer. "Ik merk dat er overal in Europa, in heel veel landen, een behoefte is aan een ander Europa", stelt hij. Zijn partij haalde gisteren verrassend de meeste stemmen, blijkt uit exitpolls. De definitieve resultaten worden zondag verwacht.

De overwinning is een flinke steun in de rug voor Timmermans. Hij hoopt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Hij wijst erop dat pro-Europese partijen het best gescoord hebben. "Er is in Nederland echt duidelijk een meerderheid die wil dat de Europese Unie een rol blijft spelen om die problemen aan te pakken", verklaarde hij aan de Nederlandse openbare omroep NOS.

lees verder onder de foto:

Frans Timmermans.
ANP Frans Timmermans.

Timmermans denkt dat veel Europeanen meer samenwerking willen tegen klimaatverandering, op het sociale vlak en bij de aanpak van grote bedrijven die nauwelijks belasting betalen. "Dat zijn thema's die ik in heel Europa tegenkom, en waar de sociaaldemocratie zich voor inzet." Zijn partijleider Lodewijk Asscher sprak over een "bizarre comeback". De sociaaldemocraten leden de afgelopen jaren flinke nederlagen bij verkiezingen.

Rutte teleurgesteld

De Nederlandse premier Mark Rutte is teleurgesteld dat zijn partij niet de grootste wordt. Volgens de exitpolls is de VVD de tweede partij met vier zetels in het Europees parlement, eentje minder dan de PvdA. Rutte is wel blij dat de kiezer in ieder geval een duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor partijen die met Nederland in de Europese Unie willen blijven. De overwinning van de sociaaldemocraten had de premier naar eigen zeggen niet zien aankomen. Hij feliciteerde Timmermans met "een waanzinnig knappe prestatie".

Het christendemocratische CDA volgt op de derde plaats en zou één zetel verliezen. Maar lijsttrekker Esther de Lange is tevreden omdat de "flanken niet hebben gewonnen en dat is een belangrijk signaal aan Europa".

De eurosceptische Forum voor Democratie lijkt drie zetels te krijgen in het Europees Parlement. Partijleider Thierry Baudet is "heel tevreden en heel enthousiast" met die resultaten, ook al zijn die minder dan de laatste peilingen. "We gaan met een mooie delegatie naar Brussel" om daar een "levendig netwerk" te bouwen van eurosceptische partijen, zei Baudet. Hij rekent erop dat "dat netwerk echt dingen kan gaan tegenhouden".

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft de linkse politiek gewonnen van de rechtse. Zijn partij boekt volgens de exitpolls een kleine winst, maar de vermoedelijke overwinning van de PvdA stemt Klaver "onwijs blij voor progressief en links Nederland".
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henri Troyat

  In Frankrijk stond men ook te springen toen Macron verkozen werd. Nu haat iedereen hem als de pest omdat hij de boel nog meer aan het verzieken is dan het al was.

 • Leo Peeters -Duym

  Dick DECOCK zegt: 'Wat doen anti Europa partij eigenlijk in het Europees parlement, blijkbaar is de lokroep van het geld groter dan de idiologie.' --- Je vergist je: om een huis af te breken (verbouwen) moet je ter plaatste aan de slag en proberen de anderen ervan te overtuigen dat het gedrocht beter tegen de vlakte gaat.

 • Marc Vinck

  @Claes Bruno, klopt wat u zegt maar wel in een regering ZONDER PVDA. Ze is gevormd door de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dus moet men sowieso sossen uit de regering houden.

 • Bart Smet

  Eindelijk. Nederland is duidelijk verder en beseft dat stemmen voor partijen die alleen maar 'tegen' iets zijn zelf niets te vertellen hebben, zelf niets realiseren, en zich alleen maar laten leiden door belangengroepen en een veronderstelde publieke opinie.

 • guido Bervoets

  Ik begrijp dat extreemrechts ontgoocheld is want ze waren zich al maanden aan het oppeppen voor een glansrijke overwinning. Wat en tegenvaller. Blijkbaar zijn het weer de allochtonen en de socialisten en de lobbyisten van de grote bedrijven die deze verkiezingen voor hen om zeep geholpen hebben. Tja, het zal altijd wel iemand zijn schuld zijn zeker.