Nederlandse presentator Andries Knevel met legionella op intensieve

ANP KIPPA
De Nederlandse tv-presentator Andries Knevel is ernstig ziek. Het 64-jarige boegbeeld van de Evangelische Omroep (EO)  heeft in Bolivia een ernstige legionellabesmetting opgelopen, meldt de zender vandaag op haar website. Volgens een woordvoerder is Knevel 'goed ziek'.

Hij is ziek geworden tijdens de opnames van het tv-programma EO Metterdaad. Knevel ligt momenteel op de intensive care van een niet nader genoemd ziekenhuis.

De EO zegt niet te weten of Knevel in levensgevaar is. "Het is echt afwachten, hij is goed ziek en het kost tijd om daar bovenop te komen", aldus een woordvoerder. De omroep heeft er bewust voor gekozen het slechte nieuwsbericht vandaag te verspreiden. "Mensen begonnen hem te missen, hij maakte geen radioprogramma en was niet meer aanwezig bij andere bijeenkomsten."

Bidden
De omroep roept leden op om te bidden voor hem en zijn familie. Het is ook mogelijk een kaartje te sturen om het medeleven aan de zieke coryfee, die ook actief is als predikant, te betuigen.

Legionella
Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken (legionellose). De legionellabacterie komt volgens het RIVM van nature voor in grond en in water. Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. De zwaarste vorm van de ziekte wordt ook wel de veteranenziekte genoemd.

Mensen kunnen ernstig ziek worden van een longontsteking door legionella. Na ziekte kan het lang duren voordat iemand zich weer helemaal goed voelt. In Nederland overlijdt circa twee tot tien procent van de patiënten met een legionellalongontsteking. Vooral bij mensen op hoge leeftijd is de kans op overlijden groter.

Vier Belgen stierven in november 1999 aan de veteranenziekte die ze hadden opgelopen na een bezoek aan de jaarlijkse Handelsbeurs in Kapellen. De bacterie bevond zich in het water van een tentoongesteld bubbelbad.

Knevel (boven rechts) in Kenia, in oktober.
Christ's Hope Knevel (boven rechts) in Kenia, in oktober.