Nederlandse premier Rutte zou bedreigers van hulpverleners oudejaarsnacht “liefst zelf in elkaar slaan, maar dat mag niet”

Premier Mark Rutte tijdens de eerste persconferentie na de ministerraad van 2019
ANP Premier Mark Rutte tijdens de eerste persconferentie na de ministerraad van 2019
De Nederlandse premier Mark Rutte zou de personen die tijdens de oudejaarsnacht hulpverleners hebben aangevallen “het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan”. De aanpak van de regering van wangedrag rond de jaarwisseling heeft in ieder geval onvoldoende gewerkt, gaf hij vanmiddag toe tijdens zijn eerste persconferentie van het jaar. 

Rutte vindt het “frustrerend” dat de samenleving er niet in slaagt om mensen te weerhouden van zulk wangedrag en zijn “handen jeuken” om voor eigen rechter te spelen. Maar dat kan natuurlijk niet, beseft hij. Het is volgens hem uitermate lastig om een aanpak te vinden die werkt.

Een landelijk vuurwerkverbod, waarvoor onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de politie, de gemeenten en regeringspartij ChristenUnie pleiten, wil hij nog niet. Eerst moet het kabinet de jaarwisseling bespreken met alle betrokkenen, vindt de premier.

De opmerkelijke uitspraak van Rutte leidt tot de nodige verontwaardiging bij andere partijleiders. “De veiligheid van onze hulpverleners verdient meer dan loze woorden”, sneerde GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij vindt dat de premier beter kan luisteren naar de politie die al een tijd oproept tot een vuurwerkverbod. 
Klaver: “Een vuurwerkverbod vindt misschien niet iedereen de leukste maatregel, maar is wel nodig om onze mensen te beschermen.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het “sneue praatjes” van de premier. “Politiemensen verdienen een premier die wat doet aan de enorme werkdruk en die maatregelen neemt zoals verbod op zwaar vuurwerk in plaats van dit soort domme praatjes.”

Wangedrag

Het aantal incidenten rond de jaarwisseling nam opnieuw toe, met 10 tot 12 procent. Politieagenten werden vaker bestookt met zwaar vuurwerk of kregen te maken met ander geweld.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat de komende maanden nog eens met alle betrokkenen kijken wat ze kunnen doen om het toenemende wangedrag met oud en nieuw te stoppen. Zoals het nu gaat in de nieuwjaarsnacht, “dat kan gewoon echt niet”, herhaalt hij.

Toch wil Grapperhaus knalvuurwerk en vuurpijlen vooralsnog niet verbieden. Hij ziet meer heil in een meldplicht. De burgemeester kan wie zich met de jaarwisseling misdraagt, opdragen zich bij de volgende editie bij de politie te melden. De politie zou graag zien dat burgemeesters die bevoegdheid vaker gebruiken. Grapperhaus zal de mogelijkheid aan de orde stellen in het overleg met de burgemeesters.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank Meynen

    je oogst wat je zaait , dit is in nederland niet anders dan bij ons Rutten en jij zou die zelf in mekaar slaan ??, geen kat die deze woorden gelooft

  • jeroen de rijck

    Een vuurwerk verbod is een belachelijke zet , precies dat zulke mannen zich daar gaan aan houden , het weerhoudt hun toch ook niet om die mensen aan te vallen en de boel kort en klein te slagen en dat is toch ook verboden , hier is hardere aanpak nodig maar dat is taboe natuurlijk , armere regeringen zowel belgie als Nederland .