Nederlandse premier Rutte vergelijkt Europa met "huifkarren uit westerns van John Wayne"

iStock
Het is van het grootste belang dat de Europese Unie verenigd blijft, zo pleittte de Nederlandse premier Mark Rutte vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij maakte de vergelijking met westerns van John Wayne, waarin de Amerikaanse settlers op hun tocht door het wilde westen hun huifkarren in een cirkel opstelden om zich te beschermen tegen mogelijk gevaar. 

Rutte is de zevende regeringsleider die in het halfrond in Straatsburg zijn visie op de toekomst van het Europese project uit de doeken deed. Hij hamerde daarbij sterk op de internationale context, met een bondgenootschap met de Verenigde Staten dat niet langer vanzelfsprekend is, de oorlog in Syrië en een Rusland dat zich verwijdert van Europa. 

Het belang van Europese eenheid ondervond Rutte naar eigen zeggen zelf in de nasleep van de crash van vlucht MH17 in Oekraïne. "De Europese Unie verenigde zich achter ons, en riep gezamenlijk Rusland op om de verantwoordelijkheid te aanvaarden en mee te werken aan inspanningen om de waarheid te achterhalen en gerechtigheid te laten geschieden."

"Ik vergelijk het graag met de huifkarren in die westerns van John Wayne die ik keek als kind. De settlers maakte een bewuste beslissing om samen de moeilijke tocht naar het westen te maken", ging Rutte verder. "En wanneer de avond viel of er gevaar dreigde, zetten de settlers hun wagens in een cirkel. Hun eenheid gaf hun kracht, stabiliteit en veiligheid."

"Minder beloven, meer resultaten"

Dat betekent volgens Rutte niet dat de lidstaten moeten streven naar "steeds nauwer verbond". De liberaal gelooft eerder in "een meer perfecte Unie" die op een aantal welbepaalde domeinen haar meerwaarde aantoont. "De Europese Unie moet minder beloven en meer resultaten boeken." 

Dat geldt voor Rutte bijvoorbeeld voor handel, de digitale eenheidsmarkt en de migratieproblematiek. "We moeten weerstand bieden aan de ongecontroleerde instroom van migranten en harder werken op het terugkeerbeleid, en we moeten echt stappen zetten om het Europese asielsysteem eerlijk en efficiënt te maken. Als we dat niet doen, riskeren we alle voordelen van Schengen te verliezen." 

De Europese Unie moet minder beloven en meer resultaten boeken.

Klimaatverandering

De Nederlandse premier wil ook dat Europa meer doet in de strijd tegen klimaatverandering. Hij lanceerde een oproep aan de andere lidstaten om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent terug te dringen, in plaats van de huidige doelstelling van 40 procent.
Dat betekent allemaal niet dat Rutte de portefeuille wil opentrekken voor de volgende Europese meerjarenbegroting. Samen met zijn collega's uit Oostenrijk, Denemarken en Zweden ijvert Rutte voor een kleinere begroting na het vertrek van Groot-Brittannië.

In het debat over de hervorming van de eurozone behoort Rutte tot de noordelijke leiders die beducht zijn voor een "transferunie". Volgens hem zal de economische situatie op het continent al aanzienlijk verbeteren "indien alle eurolanden hun openbare financiën op orde brengen".
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Men kan ook zeggen dat Europa lijkt op een mierennest waar niemand weet wie wat is en waar hij naartoe gaat. Of een varkensstal waar iedereen wat staat te knorren.

 • Daniël Gyssens

  .Beseft die Rutte wel hoeveel mensen in europa er genoeg van hebben van dat europa .

 • Rudi De Groof

  De hele dag drinken raf ?

 • Conny Van den Bosch

  Raf, ik kon het niet beter verwoorden, dank U.

 • Gino Denil

  Die met die huifkarren waren daar wel de indringers. En gingen niet bepaald vriendelijk om met de plaatselijke bevolking. Als misplaatste vergelijking kan het tellen. Ligt dat nu aan die naam. Of ligt dat nu aan dat neoliberaal zijn.