Nederlandse premier Rutte: "Trump is 'lomp' uit Iran-deal gestapt"

AP
De wijze waarop de Amerikaanse president Donald Trump het atoomakkoord met Iran heeft opgezegd is "lomp". Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd tegen de NOS. 

"Je ziet dat Amerika nu toch - na lang aandringen van Europa om het niet te doen - vrij lomp dat akkoord met Iran opzegt", aldus de premier. "En ook op andere punten zelf dingen doet, zonder rekening te houden met bondgenoten. Dat is niet goed."

Sinds Trumps aantreden was Rutte doorgaans terughoudend in het recenseren van diens beslissingen en uitspraken.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, haalde eerder al fel uit naar Trump. "Wie heeft nog vijanden nodig, met dit soort vrienden?", vroeg hij zich retorisch af op Twitter over de recente besluiten van de Amerikaanse president. "Maar eerlijk gezegd zou de EU dankbaar moeten zijn. Dankzij hem zijn we een boel illusies armer. We beseffen dat als je een helpende hand nodig hebt, je die aan het einde van je eigen arm kan vinden."

Mark Rutte
ANP Mark Rutte10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Dat Trump "lomp" is, zowel qua verstand als qua "savoir-vivre", wisten ze toch al lang voor zijn verkiezing?

 • Gerry Cle

  Rutte indelen bij de linkerzijde getuigt niet echt van politiek inzicht. De eenzijdige politiek van Trump goedkeuren trouwens ook niet.

 • Frans Peeters

  Afstand nemen van de internationale politiek VS

 • Dirk Visser

  Trump wordt langs de linkerzijde met de regelmaat van een klok zwart gemaakt en gedemoniseerd omdat hij tegen de politieke correctheid ingaat.

 • jos beverke

  Mr Rutte,en wie heeft er eertijds in Nederland de nucleaire know how aan Iran doorgegeven?Dat was nog lomper! Maar ja,als je veel exporteert naar Iran dan zing je meestal een ander liedje en dat zou in de toekomst wel een probleem kunnen zijn voor sommige Nederlandse bedrijven als ze niet op de zwarte lijst willen staan...