Nederlandse premier Rutte op blitzbezoek bij Trump

Mark Rutte.
ANP Mark Rutte.
De Nederlandse premier Mark Rutte brengt vandaag zijn eerste bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in Washington. Gespreksonderwerpen zijn onder meer de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten en de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid.

Rutte kondigde al aan dat hij de Amerikaanse handelsbelemmeringen gaat aankaarten. Hij wil Trump duidelijk maken dat vrijhandel leidt tot welvaartsgroei, ook voor de Verenigde Staten. Rutte is de eerste leider uit de Europese Unie die bij Trump langsgaat sinds de invoerheffingen op staal en aluminium.

De president op zijn beurt zal er bij Nederland vooral op hameren meer uit te geven voor defensie. Den Haag voldoet niet aan de norm van het NAVO-bondgenootschap om 2 procent van de totale waarde van de economie aan verdediging te besteden. Rutte gaf al aan dat hij Trump daarin gelijk zal geven.

Voor de ontvangst vanmiddag plaatselijke tijd legt Rutte een krans op de militaire begraafplaats Arlington National Cemetery. De premier wordt tijdens zijn blitzbezoek aan Washington vergezeld door de minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Wijgers

  Nutteloze verplaatsing. Rutte kan op zijn terugvlucht op Twitter het tegenovergestelde lezen van wat hij heeft willen zeggen tegen Trump.

 • Luc vanessa

  hij gaat trump uitleggen hoe hij nog beter de multinationals kan bevoordelingen !in nederland heeft SCHELL voor miljarden belastingen ontdoken met medeweten en medewerking van de regering ! en de bevolking moet de riem aanspannen en een gedeelte van hun pensioen inleveren ! (waar hebben we dat nog gehoord ???)

 • Michel Van Limbergen

  NEXIT in de maak? Tolereert de EU alleen gangen als deze? Het einde van de één gemaakte EU is in zicht als de kleintjes al voor zichzelf beginne te zorgen. Nu Michel nog of is die al te gemerkeliseerd?

 • Guido neerinckx

  Ik denk niet dat Michel rap zal uitgenodigd worden in het Witte Huis,gezien zijn domme uitspraken tegen de figuur van Trump gedurende de presidentiele voorverkiezingen in Amerika.Rutte is er zeer rap bij en maakt reeds de gewenste knieval.Typisch Hollands. Realpolitik.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Eindelijk een Europese premier die Trump naar waarde weet te schatten. Niet voor niks een nuchtere Hollander.