Nederlandse premier Rutte brengt tweede bezoek aan Trump in Washington

De eerste ontmoeting tussen de Nederlandse premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in Washington.
REUTERS De eerste ontmoeting tussen de Nederlandse premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in Washington.
Premier Mark Rutte heeft volgende week donderdag een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Rutte is dan in de Verenigde Staten voor een handelsmissie in Boston.

Het bezoek vindt plaats op donderdag 18 juli. Het is onduidelijk van wie het initiatief kwam voor de ontmoeting. Ook is onbekend welke gespreksonderwerpen op de agenda staan. Het wordt de tweede keer dat Rutte in het Witte Huis wordt ontvangen. De eerste keer was begin juli vorig jaar. 

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zal ook bij het gesprek in het Witte Huis aanwezig zijn. Blok is dan in Washington om deel te nemen aan een conferentie over religieuze vrijheden op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft donderdag het bezoek van Rutte.

Trump is in mei door koning Willem-Alexander uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland in verband met de internationale herdenking van de Slag om de Schelde. De herdenking is op 31 augustus in Terneuzen. De president van Amerika heeft nog niet op het verzoek gereageerd.

Vlag

Rutte overhandigt een vlag die als eerste aan land kwam in Normandië tijdens D-Day in 1944. Kunstverzamelaar Bert Kreuk is nu nog de eigenaar van de vlag en hij gaat met Rutte mee. Toen Kreuk de vlag aankocht, was het zijn droom om hem aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, de president, te overhandigen. Het Witte Huis heeft nu bekendgemaakt dat de premier en Kreuk de vlag in een speciale ceremonie overdragen aan Trump. Daarna wordt de vlag tentoongesteld in het Smithsonian Nationaal Historisch Museum in Washington DC.

De vlag wapperde destijds op de achtersteven van het landingsvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht op Utah Beach, een van de landingsstranden. Hij is sinds 2014 in bezit van Kreuk en werd enige tijd geëxposeerd in de Kunsthal in Rotterdam.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • MICHELINE GEVERS

    Hoeveel keer is Noord-Korea kleiner dan Texas, en toch is Trump er nog niet in geslaagd zijn eisen door te kunnen drukken. Nederlanders zijn zakenmensen en dat is het doel.

  • Jacques-Philippe Leclerc

    Nederland is ongeveer 16 keer kleiner dan Texas. Er wonen in minder mensen in NL dan in NY. Het hele GDP van NL in één jaar, spendeert de US overheid in één dag. NL is moeilijk op elke landkaart te vinden. Het is algemeen bekend dat het NL volk haat Amerika en Trump. Deze "grote" ontmoeting tussen Trump en Rutte was precies maar 18 minuten. Ik geloof niet, dat Rutte een grote indruk maakte op Pennsylvania Ave.