Nederlandse premier Mark Rutte noemt ruziemakers intocht Sinterklaas “doorgesnoven malloten”

Illustratiebeeld van de ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Leden van de harde kern van PSV gaven een tegendemonstratie op de actie van Kick Out Zwarte Piet.
ANP Illustratiebeeld van de ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Leden van de harde kern van PSV gaven een tegendemonstratie op de actie van Kick Out Zwarte Piet.
Het is niet meteen een uitspraak die we uit de mond van onze eerste minister zullen horen, maar premier Mark Rutte hield zich tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer niet in toen het ging over de ongeregeldheden bij de intocht van de Sint in Nederland. Rutte noemde de deelnemers daaraan “hooligans die rotzooi willen trappen”. Of ook “doorgesnoven malloten, die onder de alcohol zaten”.

Afgelopen weekend werden in verscheidene steden in Nederland demonstranten belaagd en bedreigd door voorstanders van Zwarte Piet. “Het is verschrikkelijk dat het op zo veel plekken is misgegaan’’, zei Rutte. “We zagen kinderen die niet bang waren voor Sint of Piet, maar voor wat er zich op de straat afspeelde.’’

Demonstratierecht

Zijn partijgenoot Klaas Dijkhoff, aanvoerder van de VVD-fractie in de Kamer, opperde vandaag om rond de intocht van Sinterklaas geen demonstraties tegen Zwarte Piet meer toe te staan. Coalitiepartner D66 vroeg Rutte afstand te nemen van dat voorstel en zich uit te spreken voor het recht om te demonstreren. “De premier van dit vrije land moet daar heel duidelijk over zijn”, zei Kamerlid Jan Paternotte. Hij noemde het “de wereld op zijn kop” dat het demonstratierecht zou worden ingeperkt, omdat juist tegenbetogers zich hebben misdragen. 

Rutte antwoordde dat hij staat voor het demonstratierecht. "Iedereen die een fatsoenlijke discussie wil voeren, moet dat op elk moment kunnen doen", zei de premier. "Maar ik zou het logisch vinden als volwassenen kinderen niet lastigvallen met de extremen in dit debat. Hij voegde eraan toe dat de discussie door het overgrote deel van de samenleving op een rustige manier wordt gevoerd.

Extremisten

Eerder noemde de premier de ruziemakers in zijn land “aso’s die het voor iedereen verpesten”. Vandaag veroordeelde hij  “de extremisten op beide flanken” die verbaal en fysiek geweld hebben gebruikt tegen vreedzame demonstranten opnieuw scherp. Hij sprak van “hooligans”, die helemaal niet geïnteresseerd zijn in een inhoudelijke discussie en die niet eens geïnteresseerd zijn in Zwarte Piet. “Ze waren gewoon blij dat ze weer eens rotzooi konden trappen. Het waren doorgesnoven malloten, die onder de alcohol zaten.”

Dat een aantal van de pro-Pietdemonstranten de Hitlergroet bracht, noemt Rutte ‘totaal onacceptabel’. “Racisme en discriminatie: ik haat het, en dat moeten we bestrijden. Het strafrecht en de politie treedt daar tegen op.’’

Premier Mark Rutte tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij vindt niet dat het recht om tegen Zwarte Piet te demonstreren wettelijk moet worden ingeperkt in de weken voor Sinterklaas. Maar hij blijft er wel bij dat het beter zou zijn als mensen in die periode geen gebruik zouden maken van dat recht.
ANP Premier Mark Rutte tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij vindt niet dat het recht om tegen Zwarte Piet te demonstreren wettelijk moet worden ingeperkt in de weken voor Sinterklaas. Maar hij blijft er wel bij dat het beter zou zijn als mensen in die periode geen gebruik zouden maken van dat recht.

Bekijk ook:

Protesten voor én tegen Zwarte Piet lopen uit de hand
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maarten Jacobs

  De doorgesnoven malloten zijn die onnozelaren wat er in eerste instantie mee begonnen zijn om zwarte piet in een racistische context te plaatsen...

 • Luc Brouckaert

  Piet is zwart, en blijft zwart. Wie vindt van niet pakt zijn spullen en bol het af. En liefst nog voor 6 december.

 • Frank De Rycke

  Ohja en terug is het de fout van diegene die alles bij het oude willen laten ...en dat besnoven zooitje waren wel diegene die het Zwarte Pietenfeest hebben kapot gemaakt , crapuul !

 • Henri Troyat

  Als ik het dus goed begrijp mogen de tegenstanders van Piet het wel en de voorstanders moeten maar eens goed aangepakt worden door de overheid.

 • Johan Swinnen

  De oorzaak aanpakken Rutten en voor de rest zwijgen aub. Je oogst wat je zaait