Nederlandse premier excuseert zich voor houding regering ten aanzien van Jodenvervolging in WO II

Mark Rutte
ANP Mark Rutte
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zondag excuses aangeboden voor de Nederlandse houding ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

"Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen. Dat doe ik in het besef dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan omvatten", zei Rutte zondag tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam, 75 jaar na de bevrijding van naziconcentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945.

Holocaust

Tot nu toe zag het Nederlandse kabinet geen aanleiding voor excuses voor de houding van de Nederlandse regering ten tijde van de Holocaust. In 2012 was de kwestie al aangezwengeld door PVV-leider Geert Wilders.
De PVV zei toen dat de Nederlandse regering in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog wegkeek van de Jodenvervolging. Hij kreeg toen bijval van onder meer het Nederlands Auschwitz Comité.


Maar volgens Rutte was er toen geen "breed gedragen advies" uit de kring van betrokkenen of informatie die zou moeten leiden tot excuses. Hij verwees toen naar het standpunt van het kabinet-Kok uit 2000, dat wel excuses aanbood voor de "kille ontvangst" na de oorlog van Joden die de Holocaust hadden overleefd. 

Rutte stelde zondag: “75 jaar na Auschwitz is antisemitisme nog altijd onder ons. Juist daarom moeten we voluit erkennen wat er destijds is gebeurd en dat ook hardop uitspreken", aldus de premier. 

Rutte zegt dat de regering te kort is geschoten “toen een groep landgenoten onder een moorddadig regime apart werd gezet, buitengesloten en ontmenselijkt."

Bedreiging

"Toen het gezag een bedreiging werd, zijn onze overheidsinstanties te kort geschoten, als hoeders van recht en veiligheid. Zeker, ook binnen de overheid was er individueel verzet, maar te veel Nederlandse functionarissen voerden uit wat de bezetter van hen vroeg. Anderen verdroegen het grote kwaad in de hoop nog iets goeds te kunnen doen - wat soms lukte, maar veel vaker niet. En de bittere consequenties van registratie en deportatie werden niet tijdig en niet voldoende onderkend.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick De pauw

  Laat Duitsland zich eens verontschuldigingen en stop met schijnheilige zever

 • Gerd Goossens

  Kritiek op joodse cultuur is volledig uit den boze. Die mensen werden 80 jaar geleden vervolgd en uitgemoord. De excuses daarvoor worden binnen 100 jaar nog geëist. Ondertussen in Palestina...

 • Patrick De pauw

  Waarom excuses de Duitser heeft dit allemaal gedaan dus dat zij zich excuses geven wat is dat allemaal ons schuldgevoelens geven voor wat?

 • jan wuyts

  te bedenken dat Nederland in verhouding de meeste Joden van alle westerse landen op transport gezet heeft wie heeft wat aan de excuses van Rutte?

 • wim rooyakkers

  Mooi gebaar,maar de toenmalige regering had niets te vertellen,ze waren gevlucht naar Engeland en Canada,en de Duitsers hadden het toen voor het zeggen.