Nederlandse politie zoekt Marokkaanse man die zich voordoet als perfecte huwelijkskandidaat om er daarna met geld vandoor te gaan

Tot een bruiloft is het nooit gekomen bij de slachtoffers. Wel zijn ze een hoop geld kwijtgeraakt. Foto ter illustratie.
Shutterstock Tot een bruiloft is het nooit gekomen bij de slachtoffers. Wel zijn ze een hoop geld kwijtgeraakt. Foto ter illustratie.
De Amsterdamse politie is op zoek naar slachtoffers van een dertigjarige man van Marokkaanse origine. De verder onbekende casanova maakte tientallen vrouwen het hof, om vervolgens de benen te nemen. De vrouwen en hun families, eveneens van Marokkaanse komaf, werden hierbij soms voor duizenden euro’s opgelicht. 

Volgens de politie deed de man zich voor als ideale huwelijkskandidaat. Hij won het vertrouwen van de vrouwen, ging op bezoek bij hun families en vertelde ze dat hij - een ‘succesvolle zakenman’ - op zoek was naar ‘huisje-boompje-beestje’ en graag wilde trouwen. Vervolgens vroeg hij de vrouwen of hun ouders om een lening voor het verlovingsfeest of een zakelijke deal. Het geld dat aan de man werd uitgeleend zagen ze nooit meer terug. Net als de gedroomde huwelijkspartner zelf, want die nam de benen zodra het geld binnen was.

De verdachte komt uit Gelderland in Nederland maar heeft een Marokkaanse achtergrond. Hij gebruikte verschillende namen en aliassen zoals Nourdin, Nordin, Fouad, Marouane, Brahim, Bouka, Chakir, Taoufik en Said. De man is waarschijnlijk al jaren actief met zijn huwelijkszwendel.

Vader van gedumpte baby

De politie kreeg de man in 2016 in beeld tijdens een ander onderzoek. In die zaak werd hij als getuige gehoord. Bij de recherche rees toen het vermoeden dat hij zich schuldig maakte aan oplichting. Volgens de Nederlandse krant Het Parool gaat het vrijwel zeker om de vader van de zogenoemde Sloterplasbaby, die in 2016 dood werd gevonden in een sporttas door een wandelaar bij de Amsterdamse Sloterplas. Een woordvoerster van de politie kon dit niet bevestigen.

Lange tijd was onduidelijk wie de ouders waren van de baby. De vader werd vorig jaar gevonden door DNA-verwantschapsonderzoek en die zette de recherche op het spoor van de moeder, die niet veel later werd achterhaald.

Schaamte

Behalve het feit dat meerdere vrouwen het slachtoffer zijn geworden van oplichting, vindt de recherche het bijzonder kwalijk dat de verdachte het vertrouwen van de slachtoffers diep geschaad heeft. Meerdere vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan, maar op basis van het onderzoek vermoedt de recherche dat er door het hele land nog veel meer gedupeerden zijn, die zich mogelijk vanwege schaamte of angst niet bij de politie hebben gemeld. 

De recherche doet een dringend beroep op mogelijke gedupeerden om alsnog contact op te nemen. Rechercheurs willen benadrukken dat wanneer slachtoffers contact opnemen met de politie, er de ruimte is om eerst een vertrouwelijk gesprek te voeren. 

In de hoop om met mogelijke slachtoffers en hun omgeving in contact te komen heeft de politie een video in het Nederlands en Marokkaans-Arabisch opgenomen. Op deze manier worden ook mensen bereikt die de Nederlandse taal mogelijk niet machtig zijn, maar die wellicht wel informatie hebben over de verdachte.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.