Nederlandse politie stopt projecten in Suriname

UNKNOWN
De Nederlandse politie stopt binnenkort alle projecten in Suriname, vanwege de benoeming van Desi Bouterse tot president, zo heeft de publieke omroep NOS vandaag gemeld op gezag van de Amsterdamse korpschef Welten namens de Raad van Korpschefs.

"De Nederlandse politie heeft jarenlang uitstekend met het Korps in Suriname samengewerkt", verklaarde Welten volgens de NOS. "De benoeming van de nieuwe president maakt een voortzetting ervan niet mogelijk. Alle activiteiten en investeringen worden stopgezet. De Nederlandse politie kan zich niet associëren met de nieuwe bestuurders." Vorige week heeft ex-legerleider en -dictator Desi Bouterse de eed afgelegd als nieuwe president.
 
De man is omstreden omdat hij in 1982 als legerleider via een militaire coup de macht greep in de Nederlandse ex-kolonie. In Suriname loopt nog een proces tegen hem voor de moord op 15 tegenstanders in Fort Zeelandia. In Nederland is hij tot 11 jaar cel veroordeeld wegens cocaïnehandel. In mei behaalde de Mega Combinatie van Bouterse een meerderheid in het parlement, waar hij vervolgens bij de presidentsverkiezingen aan de vereiste tweederde meerderheid kwam.
 
In Nederland, waarvan Suriname vroeger een kolonie was, is Bouterse tot elf jaar cel veroordeeld wegens drugssmokkel. In zijn eigen land is de man hoofdverdachte in het proces over de zogenaamde Decembermoorden. (anp/adv)