Nederlandse politie schrapt Zwarte Piet bij interne sinterklaasvieringen

Een ‘zwarte piet ‘ en een roetpiet. De discussie over de figuur van Zwarte Piet beroert al jaren de gemoederen in Nederland.
ANP Een ‘zwarte piet ‘ en een roetpiet. De discussie over de figuur van Zwarte Piet beroert al jaren de gemoederen in Nederland.
Zwarte Piet verdwijnt bij de sinterklaasvieringen van de Nederlandse politie. Bij interne sinterklaasvieringen is de zwart geschminkte kindervriend vanaf 2020 niet meer aanwezig. Sommige korpsen passen de beslissing al dit jaar toe.

Reden om de Pietenfiguur te schrappen, is de heftige maatschappelijke discussie die bij de noorderburen wordt gevoerd. De politie wil dat het sinterklaasfeest een feest is ‘voor en van iedereen’ en daarom is er na 2020 bij interne sinterklaasvieringen geen ruimte meer “voor de vertolking van Zwarte Piet met stereotype kenmerken zoals een zwarte kroespruik, rode lippen, oorringen en egaal zwart geschminkt gezicht”. 

“Het sinterklaasfeest is een verbindend feest, maar sommige uitingen bij dat feest doen mensen pijn”, aldus de Nederlandse politie. De discussie over Zwarte Piet werd ook binnen de korpsen al een tijd gevoerd, stelt de politie. Bij sommige korpsen, zoals in Amsterdam, waren zwarte pieten al afgeschaft.

“Bewust van mogelijk heftige reacties”

“De korpsleiding en politiechefs zijn zich bewust van de mogelijk heftige reacties die dit voornemen zal oproepen. Desalniettemin hopen zij dat deze discussie met respect en wederzijds begrip gevoerd kan worden. Iedere partij in deze discussie heeft respectabele belangen. En de discussie mag natuurlijk niet ten koste gaan van kinderen, het feest of elkaar. We willen het graag voor iedereen leuk houden.”

Of er voortaan roetveegpieten of bontgekleurde pieten op de politiebureaus zullen rondhuppelen is nog niet bekend. "Daar wordt nog naar gekeken.” Op het besluit van de korpsleiding is volgens een politiewoordvoerder ‘wisselend’ gereageerd door de agenten. “Het zijn net mensen. Iedereen vindt er het zijne van”, luidt het in een reactie aan onze collega's van het Algemeen Dagblad (AD).
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jakke Troost

  Niet de moeite om ambras over te maken.

 • Gerry Cle

  Een goede evolutie die de sinterklaastraditie voor lange tijd zal beschermen tegen een steeds maar oprukkende kerstman. Maar blijkbaar vindt iedereen het WEL goed dat onze tradities (kerstmis, allerheiligen) veranderen onder commerciële en Amerikaanse invloed zolang het maar niet is uit respect voor mensen met een andere huidskleur. Bovendien is de tijd dat rijke of belangrijke blanke mensen een negerslaafje hadden al eeuwen voorbij.

 • Peter Haerens

  Wat een non-discussie! Laat iedereen zijn klaasfeest vieren zoals het hem belieft in 't wit of in 't zwart. Of helemaal niet, want Sinterklaas bestaat niet eens. Alleen Sint Maarten. Die is echt. En de kleur van zijn piet, interesseert me niet.

 • michel vandenhove

  brigitte maes....foei uw tradities zo laten met de voeten treden, door mensen met uw denk wijze bestaat er binnenkort geen Nederland of Belgie meer, ieder ras heeft zijn eigen tradities zwart, geel,blank of rood..en als je als inwijkeling je daar aan stoort blijf dan waar je zelf thuis hoort !!!!

 • Robert Labeke

  Straks geven ze zwartepiet een andere naam ! Black Mohamed ? Hoe kan je jullie eigen levensstandaard wegmoffelen , het omgekeerde da's een andere koek hé. Foei,foei aan Nederlandse Politie.