Nederlandse politie luisterde drugsbaron El Chapo af voor de Verenigde Staten

Een schets van ‘El Chapo’ tijdens zijn proces.
REUTERS Een schets van ‘El Chapo’ tijdens zijn proces.
De Nederlandse politie heeft meegewerkt aan een Amerikaans onderzoek naar de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán, bekend als "El Chapo". Hij werd in 2011 en 2012 afgeluisterd en het verkregen materiaal is doorgegeven aan de FBI. 

De Landelijke Eenheid bevestigt berichtgeving hierover in de Volkskrant waaruit blijkt dat de Amerikaanse opsporingsdienst door de afluisteroperatie een goed beeld kreeg van het drugskartel en bovendien voor het eerst de stem van El Chapo hoorde. 

“Niet verdacht”

"We hebben in overleg met het Openbaar Ministerie besloten gehoor te geven aan dit verzoek van de Amerikanen", aldus een politiewoordvoerder, die aangeeft dat dit soort verzoeken wel vaker binnenkomen. 

De communicatie werd tussen april 2011 en januari 2012 afgeluisterd. De computerservers van de FBI zijn in Nederland neergezet omdat de organisatie van de Mexicaanse drugsbaron ze dan niet verdacht zou vinden.

Een schets van ‘El Chapo’ tijdens zijn proces.
REUTERS Een schets van ‘El Chapo’ tijdens zijn proces.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Filiep Lapeire

    Afluisteren, is dat geen schending van de privé?