Nederlandse politie arresteert twee twintigers die mogelijk terroristische aanslag planden

Illustratiefoto.
ANP XTRA Illustratiefoto.
De Nederlandse politie heeft twee mannen van 22 en 27 jaar aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terrorisme en deelname aan een terroristische organisatie. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt. De twee werden zondagavond aangehouden in Rotterdam op aanwijzing van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Er is beslag gelegd op telefoons, usb-sticks en andere gegevensdragers die in hun huizen lagen. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

De politie heeft in deze zaak nog een man aangehouden. Hij bleek illegaal in Nederland en is overgedragen aan de vreemdelingendienst. Voorlopig wordt hij niet verdacht van betrokkenheid bij terrorisme, zegt een woordvoerder van het OM. Welke connectie deze man heeft met de twee terrorismeverdachten wil hij niet kwijt.

"Ernstige verdenking"

De verdachten mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De onderzoeksrechter heeft vandaag beiden voor twee weken in voorlopige hechtenis laten nemen.

Volgens nrc.nl zei een woordvoerder van het Landelijk Parket in Rotterdam dat er geen enkele link is met de drie mannen die maandag werden aangehouden en ervan worden verdacht dat ze wapens hebben geleverd aan de terreurverdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen in Brussel en Parijs.

De Nederlandse Justitie heeft een paar dagen gewacht met de bekendmaking van de aanhoudingen, zodat er gelegenheid was voor nader onderzoek. "Het is een zeer ernstige verdenking'", aldus de woordvoerder. Hoe concreet de plannen van de verdachten waren, waar ze wilden toeslaan en welke nationaliteit ze hebben, wil het OM nog niet zeggen.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jef Denijs

  't was inderdaad lang geleden.

 • wim rooyakkers

  Dus gelijk achter slot en grendel..en niet van ze waren gekend bij justitie.

 • Christian Smets

  Weer katholieken die geen kans hebben gekregen van de maatschappij!

 • Nicolas Ivanov

  Niets aan de hand hoor. Ook in Duitsland liegt de systeempers zich kapot over dalende maar bewezen gemanipuleerde criminaliteitscijfers en de ganse dag worden deze zielige Flüchtlinge bewierrookt. En de meeste Duitsers geloven het.

 • guido vermeyen

  Het is toch eigenaardig dat die mannen toch elkaar vinden, de een illegaal en die andere twee is het niet duidelijk. Het gaat van kwaad naar erger.