Nederlandse politicus gooit kerstcadeau voor de camera weg, Iran reageert woedend

YouTube
Iran is woedend op de Nederlandse politicus Henk Krol. Reden? De fractievoorzitter van 50PLUS gooide vorige week in een uitzending van PowNews een kerstcadeau van de Iraanse ambassadeur in de prullenbak. Hij deed dat uit protest, want het geschenk -een zakje pistachenootjes- zou enkel aan mannen gegeven zijn.

De ambassade stuurt naar eigen zeggen jaarlijks geschenken en kaarten naar een aantal Nederlandse autoriteiten om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Dit jaar zijn de presentjes ook naar de Nederlandse fractievoorzitters gestuurd.

"Helaas beweert deze persoon nu dat de cadeaus alleen naar mannelijke ambtenaren gestuurd zijn", schrijft de ambassade in een verklaring. "Hij heeft de zaak duidelijk niet onderzocht en neemt een negatieve houding aan tegenover de Islamitische Republiek Iran. Wij sturen de geschenken naar verschillende Nederlandse autoriteiten, ongeacht hun geslacht." Ook het Iraanse parlement heeft de actie van Krol inmiddels veroordeeld.

Volgens de ambassade heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels spijt betuigd over de handelswijze van Krol. Veel Iraniërs die in Nederland wonen, eisen publieke excuses van hem.

"Beetje overtrokken"
Krol zelf vindt de reactie van Iran echter "een beetje overtrokken". "Het is precies mensonterend wat ik gedaan heb. Volgens mij reageren mensen alleen zo als er iets van klopt. Opvallend: ik heb van zes vrouwelijke Kamerleden gehoord dat ze geen nootjes ontvangen hebben. Ook mijn medewerkster, die het gaan navragen is, heeft dezelfde reactie gekregen."

Krol is naar eigen zeggen bereid om bij de ambassade langs te gaan voor een gesprek. "Maar dat dit tot in het parlement behandeld wordt, vind ik echt overdreven."
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pietertje Kamp

  Op zn trumps, er zijn andere manieren om je punt te maken.

 • Sharon Debeul

  Juist Gerard, Totdat men het in het hoofd ging halen om Afghanistan te gaan bombarderen naar het stenen tijdperk, eerst door de Sovjets dan daarna door de VS. En voor wat, om buitenlandse visies door het strot van de Afghaanse bevolking te duwen met bommen en raketten.

 • Eida Lam

  Karel, doe nu even niet hypocriet, want jijzelf bergt al je nutteloze kerstkdootjes op in je een schuif die je nooit open doet, zoals de meeste mensen die te dom zijn om ze aan meerwaarde te verkopen op ebay.

 • paul lemmens

  of zijn reactie terecht is of niet is niet belangrijk , dat hij daarna zijn staart in trekt is typisch voor een politicus draaien met de wind , niet waard om te zitten waar hij zit

 • Gerard Braeckmans

  Juist, Diane Bernaerts! Men moet he bekijken zoals het is. Vroeger (ik was daar in 1975/1976) waren vele vrouwen in Afghanistan universitaire geschoold, waren dokter, advocaat, enz. Geen boerka's en er werden zelfs modeshows gehouden. Een totaal onbekende wereld voor de meesten die dan wat zitten te roepen zonder iets te zeggen.