Nederlandse pluimveesector in hoger beroep in fipronilzaak

De pluimveehouders vinden dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil.
epa De pluimveehouders vinden dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil.
De Nederlandse pluimveesector spant een hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis, melden landbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

De pluimveehouders vinden dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil. De sector kon zich naar eigen zeggen hierdoor niet weren tegen de fraude van het bedrijf Chickfriend, dat door veel boeren werd ingehuurd.

Het gaat om een civiele zaak die landbouworganisatie LTO namens kippenboeren had aangespannen tegen de NVWA. In juli oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat de autoriteit de boeren in 2016 en 2017 niet hoefde te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil. 

De rechtszaak was aangespannen namens 124 kippenboeren. Van hen gaan er 111 in hoger beroep, aldus een woordvoerder van LTO.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Fibronil bij de kippen ? Mijn hond krijgt zelfs geen nekdruppels meer tegen teken etc. Nog liever een teek dan een vergiftigde hond. Ik hoop dat de mentaliteit grondig verandert de komende jaren.

  • Don Tessers

    Een soort onderste steen maar wel een met grote financiële gevolgen voor de pluimvee houders. En hoe kan een rechter nog zeggen dat de NVWA de bedrijven niet hoefden te waarschuwen, hoe kan dat?