Ga naar de mobiele website
^ Top

Nederlandse pedofiel Robert M. neemt opnieuw geen blad voor de mond

Openbare aanklagers Frieke Dekkers (L) en Maaike Bienfait-van Kempen tijdens het proces tegen Robert M. op 5 april 2012
afp Openbare aanklagers Frieke Dekkers (L) en Maaike Bienfait-van Kempen tijdens het proces tegen Robert M. op 5 april 2012
Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft zich vandaag andermaal bereid getoond frank en vrij te verklaren over de ontwikkeling van zijn seksuele voorkeur voor (zeer) jonge kinderen. M. staat vanaf vandaag in hoger beroep terecht voor het -vaak ernstig- misbruiken van 67 kinderen.

Het hof heeft 10 dagen uitgetrokken voor het proces. Vandaag is gereserveerd voor de feitenbehandeling en het verhoor van de 29-jarige M. Voorzitter Helma Tilleman zei dat het niet de bedoeling is om alles wat vorig jaar al bij de rechtbank is besproken, opnieuw te doen. Het hof heeft nog tal van vragen die destijds niet aan de orde zijn gekomen. De rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot 18 jaar cel en terbeschikkingstelling (tbs), een Nederlandse gerechtelijke maatregel die de rechter kan opleggen als die ervan overtuigd is dat de veroordeelde ten tijde van het delict leed aan een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens, dit is vergelijkbaar met internering in België.

M. is in pak naar de zitting gekomen. Hij verklaarde bij zijn eerder afgelegde bekentenissen te blijven. In het vooronderzoek is M. in totaal 225 uur verhoord. Hij heeft veel van het misbruik tot in de kleinste details opgebiecht. Voor het hof bleek hij, net als eerder bij de rechtbank, strijdbaar en erop gebrand uit te leggen hoe zijn geaardheid zich heeft ontwikkeld. De nu 29-jarige M., geboren en opgegroeid in Letland, kwam er in zijn vroege puberteit achter dat hij seksuele gevoelens had voor heel jonge kinderen.

M. heeft zich altijd verzet tegen de hem opgelegde tbs-maatregel, omdat hij bang is dat hij daar nooit meer uitkomt. De maatregel is geadviseerd door deskundigen van het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie. Zij vinden dat M. langdurig verpleegd moet worden, in een gesloten setting. M. weigerde aan dat onderzoek mee te werken. Aan een nieuw, recent onderzoek, in de psychiatrische kliniek Oldenkotte, heeft hij wel meegewerkt. Het hof bespreekt donderdag de resultaten daarvan.

M. staat samen met zijn partner, Richard van O., terecht. Zijn zaak komt later deze week aan bod. Van O. is veroordeeld voor het ondersteunen van M. bij het systematische misbruik. Van O. ontkent.

Meer over


Gesponsord

Meld een bug