Nederlandse paars-plus onderhandelingen worden moeilijk

UNKNOWN

In Nederland zijn de liberale VVD, de sociaal-democraten van PvdA, de links-liberale D66 en GroenLinks maandag begonnen aan serieuze onderhandelingen over de vorming van een kabinet paars-plus. Het zal moeilijk worden, zei vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink in een toelichting op zijn eindverslag als informateur.
 
Op zijn advies benoemde koningin Beatrix maandagmiddag VVD-senator Uri Rosenthal en oud-PvdA-fractievoorzitter Jacques Wallage tot informateurs.

Van 'ik wil niet met jou', naar 'ik moet wel met jou'
De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) hadden tegenover Tjeenk Willink verklaard dat ze zich "afzonderlijk en gezamenlijk" serieus zullen inspannen in de verwachting dat paars-plus spoedig tot stand zal komen. Daarvoor moet wel een omslag plaatsvinden van campagnevoeren naar kabinetsvorming, zei Tjeenk Willink. "Van 'ik wil niet met jou', naar 'ik moet wel met jou'. Dat kost tijd. Dat is buitengewoon lastig."
 
Een coalitie paars-plus doet volgens Tjeenk Willink het meeste recht aan de verkiezingsuitslag. Die combinatie boekte samen zestien zetels winst. Andere combinaties leden tussen de vier en de veertien zetels verlies. Bovendien telt paars-plus drie winnaars en maar één partij (PvdA) die (een beperkt aantal) zetels verloor.
 
Het is voor het eerst sinds het begin van de informatie dat er daadwerkelijk onderhandeld gaat worden over de inhoud. In eerste instantie werd gekeken naar een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA, maar die verkenning strandde al snel, net als de eerste poging om te kijken naar de kansen op paars-plus.
 
Tjeenk Willink pleit verder voor een "zeer beperkt coalitieakkoord op (financiële) hoofdlijnen, waaraan fracties zich gebonden weten". (anp/mvdb)