Nederlandse oorlogsheld: “Ik ben verkracht in Afghanistan”

Marco Kroon.
ANP Marco Kroon.
De Nederlandse militair en oorlogsheld Marco Kroon zei gisterenavond in de talkshow Pauw dat hij in 2007 werd verkracht in Afghanistan. Eerder beweerde hij al dat hij werd ontvoerd en mishandeld, maar elk bewijs ontbreekt nog steeds. Daarnaast wilde de majoor nooit zeggen wat hem precies overkwam. “Ik krijg het nog steeds niet over mijn lippen”, zei Kroon tegen presentator Jeroen Pauw.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Majoor Marco Kroon, die in 2009 de hoogste militaire onderscheiding van Nederland kreeg, vertelde begin dit jaar dat hij bij een geheime operatie in 2007 was ontvoerd en mishandeld. Nadat hij was vrijgelaten, zou hij zijn gijzelnemer eigenhandig hebben doodgeschoten. Wat er precies gebeurde tijdens de ontvoering, was niet geheel duidelijk. Nu vertelt hij dat hij werd verkracht. 

Geëmotioneerd zegt Kroon tegen Pauw dat hij zich eerst moest uitkleden en daarna op een tafel werd gegooid en vastgebonden: “Ik voelde me vernederd, ontmand. Ik dacht op enkele momenten dat ik geëxecuteerd zou worden.” Pauw vraagt wat er gebeurde nadat hij met zijn buik op de tafel werd gelegd. “Dat woord krijg ik nog steeds niet over mijn mond. Ik dacht dat ik er gemakkelijker over zou kunnen praten”, antwoordt Kroon. Er gebeurde iets waarbij “je gehoopt had dat je liever dood gaat”. Kroon schrijft ook over de verkrachting in zijn biografie ‘Kroongetuige’ die deze maand uitkomt.

Geen bewijs

De militair zweeg lang over het hele voorval in 2007. Pas vorig jaar meldde hij aan Defensie dat hij zijn belager had gedood. Defensie legde de melding uiteindelijk voor aan het Openbaar Ministerie, maar dat kon niet uitsluiten of het echt gebeurd was en stopte daarop het onderzoek. De Defensietop hield er dan ook rekening mee dat oorlogsheld Marco Kroon zijn ontvoering en het doden van zijn gijzelnemer in Afghanistan in 2007 verzon.

Ook enkele bronnen die destijds bij Kroons missie waren betrokken, lieten via een tussenpersoon weten dat zij het gijzelingsverhaal en het schietincident simpelweg niet geloven. Ze wilden hem alleen publiekelijk niet afvallen. Dat past niet bij de code van de commando’s.

Marco Kroon
ANP Marco Kroon

Het doodschieten van zijn gijzelnemer, zoals Kroon eerder beweerde, noemden oud-collega’s in het verleden “onmogelijk”. “Hij zou die persoon binnen 30 minuten hebben moeten opsporen en doden zonder dat omstanders op het geluid van een magazijn dat wordt leeggeschoten zijn afgekomen en zonder dat er door informanten of familie melding is gemaakt van een moord door een westerling”, klonk het.

Een andere oud-collega liet via zijn vertrouwenspersoon weten dat Kroon lijdt aan grootheidswaanzin. Dit was volgens hem erger geworden nadat Kroon in 2009 de hoogste militaire onderscheiding van Nederland, de Militaire Willems-Orde, ontving van toenmalig koningin Beatrix.

Twijfels

Defensie speculeerde vanwege de grote twijfels openlijk over de vraag of Kroon een posttraumatische stressstoornis opliep en daardoor verward was. Psychologen onderzochten hem op verzoek van defensie, maar voor zover bekend werd de aandoening niet vastgesteld. Wel wordt hij sinds zijn debriefing psychisch begeleid.

Een trauma is niet ondenkbaar, gezien wat Kroon allemaal heeft meegemaakt. Kroon deed een jaar vóór de vermeende moord op zijn gijzelnemer nog mee aan hevige gevechten tegen de Taliban in de provincie Uruzgan. Talloze meerdaagse patrouilles werden uitgevoerd onder uiterst zware en levensgevaarlijke omstandigheden. 
63 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francis Potters

  Vaak willen we niet geloven of minimaliseren. Defensie, staat ...eigen volk ontkent om niet de verantwoordelijkheid te moeten dragen. Dzzrom afschilderen als leugenaar, fantast.... Ipv te twijfelen aan hem zou men het moeten eren. #mee too

 • Line Breemersch

  sterk om hierover te getuigen, en een taboe te doorbreken! Verkrachting is uiteindelijk het sterkste oorlogswapen overal ter wereld gebruikt..... en zal zeker meer mannen overkomen...... In oorlog kan alles zeggen de overlevenden.

 • dımıtrı trıpolıs

  waarom kom je nouw pas mee

 • Valentino Fabionara

  Herman van den bosch: sinds 2001 dat de VS daar binnenviel samen met europese coalitietroepen, mag je eens raden hoeveel burgerdoden zijn gevallen door bombardementen en de ellende die ze daar allemaal veroorzaakt hebben, zowel Afganistan als in Irak! Dan kun je tellen waarschijnlijk.

 • Stefanie, Fanny Verhuysen

  Lehlo Tanani, hij ging daar ook niks zoeken brave man.