Nederlandse ‘oberschoppers’ Praag horen wellicht vandaag hun straf

Armin (rechts) en zijn broer Arash voor aanvang van het proces in Praag.
EPA Armin (rechts) en zijn broer Arash voor aanvang van het proces in Praag.
De rechtszaak tegen Nederlanders Armin en Arash N., de mannen die ruim een jaar geleden in Praag een ober bijna doodsloegen, kan vandaag een climax bereiken. Twee medische experts gaan vertellen hoe precies de verwondingen van slachtoffer Mirek Vitek zijn ontstaan: door de klappen of toch door een val? De kans bestaat dat de Tsjechische rechter later vandaag meteen uitspraak doet. 

Of dat gaat gebeuren, kan woordvoerster Marketa Puci van de rechtbank in Praag nog niet zeggen. De rechter ‘is klaar om uitspraak te doen', maar als er op het laatste moment nieuwe informatie tevoorschijn komt, kan die uitspraak ook worden uitgesteld. 

En dat is mogelijk. Vandaag komen namelijk enkele medisch experts aan het woord. 
De verdediging heeft de hoop gevestigd op één medisch expert die zegt dat de meeste verwondingen van ober Mirek níet van de klappen van Armin en Arash komen, maar van een val op straat enkele seconden eerder. Op die manier hopen de advocaten van Armin en Arash de aanklacht ‘poging moord’ (maximaal 18 jaar cel) te verlagen naar ‘poging doodslag’ of ‘zware mishandeling'. 

Ober Mirek Vitek lag enkele dagen in coma. Hij liep een hersenbloeding, een gebroken kaak en oogkas, en een verbrijzelde enkel op. Hij heeft nog steeds last van de mishandeling en eist 100.000 euro schadevergoeding.

De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen.
ANP De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen.

Excuses

Twee weken geleden werd de zaak twee dagen achter elkaar al grotendeels behandeld. Armin en Arash maakten toen, oog in oog met ober Mirek, uitgebreid excuses aan de man die ze op 21 april 2018 bijna doodsloegen. Dat gebeurde nadat een vriend uit hun vriendengroep in restaurant Polpo ruzie kreeg met de manager van Polpo, omdat ze aan een gereserveerde tafel waren gaan zitten. Ze waren ook hun eigen bier aan het drinken.

Twee weken geleden werden tal van getuigen opgeroepen en werd duidelijk wat er precies was misgegaan.  Hoewel de broers Armin en Arash de ruzie en zelfs het gevecht tussen de vriendengroep en het Polpo-personeel niet begonnen waren, gingen zij wel helemaal los op ober Mirek. De ober was toen al gevallen en werd liggend op de grond door Armin (sportinstructeur van beroep) tien keer tegen zijn hoofd geslagen, terwijl Arash hem minstens drie keer tegen zijn rug schopte. 

De zaak leidde tot veel ophef in Nederland en Tsjechië vanwege videobeelden van een beveiligingscamera. Door die beelden te verspreiden konden de mannen na enkele dagen worden aangehouden. De Haagse broers wordt het meeste geweld aangerekend. Zij zitten sindsdien vast. 

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Zo maar vallen dat je een hersenbloeding, een gebroken kaak en oogkas, en een verbrijzelde enkel oploopt. Heel geloofwaardig van de verdediging. En wat veroorzaakte dan die val.

 • Ludovic De Beuckeleer

  nee het zijn geen Nederlanders. het is uitschot van de maatschappij dat daar bezig was en een strenge straf is de enige juiste beslissing.

 • leetje van gorcum

  ja, dit zijn een stel flinke helden.

 • Jef Heffens

  Hopelijk krijgen die 18 jaar, zoiets is onaanvaardbaar.

 • Youssef DE WITTE

  Ik ben overtuigd van één ding : het Tsjechisch gerecht doet zijn werk veel beter dan het Belgische..... deze mannen zijn twee of drie dagen na datum opgepakt op de luchthaven in Praag en direct de doos ingestoken.. Vordering Procureur 17 jaar... Geens daarvan kan je nog iets leren hé.....