Nederlandse militair verliest benen door bermbom in Uruzgan

De Nederlander die zondag in Uruzgan zwaargewond raakte, is een 26-jarige soldaat. Hij zat in een verkenningsvoertuig dat in de buurt van Tarin Kowt op een bermbom reed, meldt het ministerie van Defensie deze middag. Door de aanslag verloor de man zijn beide benen. Er wordt bekeken of hij in Nederland verder behandeld kan worden. Zijn toestand is nog altijd kritiek.

Harde klap
Vier andere militairen die bij twee afzonderlijke aanslagen met bermbommen gewond raakten, blijven waarschijnlijk voor hun behandeling in een hospitaal in Kamp Holland, in Tarin Kowt. Een woordvoerder van de landmacht verklaarde op Kamp Holland in Tarin Kowt tegenover een verslaggever dat het nieuws stevig is aangekomen. Hij sprak van 'een harde klap'. Tegelijkertijd benadrukte hij dat het werk doorgaat.

Lichtgewonden
Zondag rond 12.00 uur stuitte de patrouille op een bermbom in de buurt van Tarin Kowt. Naast de zwaargewonde Nederlander, raakten nog twee militairen lichtgewond. Defensie heeft niet bekendgemaakt in wat voor type voertuig de zwaargewonde zat.

Later op zondag, rond 19.00 uur, raakten twee andere militairen lichtgewond toen ze op een bermbom reden. Ook deze aanslag vond plaats in de buurt van Tarin Kowt.

Geen verband met Fitna
Donderdag raakten ook drie Nederlanders in Uruzgan lichtgewond doordat ze op een bermbom reden. Dit gebeurde nabij Chora. Defensie ziet overigens geen enkel verband tussen de recente aanslagen en het uitkomen van 'Fitna' van Geert Wilders. (novum/sam/ka)