Nederlandse lanceerde in Engeland applaus voor zorgverleners, maar vindt dat het na 10 weken “mooi” geweest is

EPA
Annemarie Plas is van Nederlandse afkomst, maar woont en werkt in Londen. Zij was het die op 26 maart het Verenigd Koninkrijk opriep om te applaudisseren voor de zorgverleners, in navolging van wat elders in Europa eerder ingezet was. Het groeide uit tot een wekelijkse dankbetuiging op donderdag. De Britten gaan inmiddels de tiende week in met hun applaus, en Plas vindt dat het nu aan de beleidsmakers is om respect voor de zorgsector te tonen.

Drie dagen nadat het Verenigd Koninkrijk - vrij laat - in lockdown ging, weerklonk op 26 maart om 20 uur voor het eerst applaus voor alle zorg- en hulpverleners over het hele eiland. Net zoals bij ons bedankten de Britten de zorgsector met handengeklap, toejuichingen, muziek en geklop op potten en pannen. Initiatiefneemster van ‘Clap For Our Carers’ was Annemarie Plas, een Nederlandse uit Londen. Maar voor haar mag het nu ophouden.

“Het is inmiddels al de negende keer, volgende week de tiende keer”, zei ze op BBC Radio. “Ik vind het mooi om de reeks nu af te sluiten.” Voor Plas mag dit voortaan een “jaarlijks moment” worden. “Naar mijn gevoel hebben we het moment nu wel gehad en is het tijd voor wat anders.” 

Ook de Britse premier Boris Johnson klapte mee. Hij liep zelf Covid-19 op en moest op intensieve verzorging verblijven.
EPA Ook de Britse premier Boris Johnson klapte mee. Hij liep zelf Covid-19 op en moest op intensieve verzorging verblijven.

Het wekelijkse applaus kreeg recent wel wat kritiek. Zo hadden sommige zorgverleners het over “een mes in de rug”, omdat vele mensen de coronamaatregelen gewoon aan hun laars lapten. Anderen kaartten dan weer aan dat het verplegend personeel onderbetaald is. Plas kan hen volgen: “Het is nu aan mensen met macht om hen te belonen en hen het respect te betonen dat ze verdienen”.

Woensdag zei de Britse premier Boris Johnson nog dat de regering zich beraadt over “hoe ze het werk van zorgverleners en van vele anderen het best kan erkennen”. 

EPA



7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marnix goutsmet

  Mijn vrouw werkt in een bedrijf waar ze farmaceutische produkten verpakken en zij is geen moment op corona- werkloosheid gezet. Zij heeft ( onrechtstreeks ) ook haar steentje bijgedragen tot het welzijn van de bevolking. Ik heb echter geen enkel signaal van respect gemerkt...Los daarvan : ENORME waardering aan ALLE zorgverleners

 • Carl Vangenechten

  Het applaus moet natuurlijk ooit ophouden. Op welke gebeurtenis wachten wij? Of moet het stilletjes uitdoven?

 • raf peeters

  Ja ,er zijn nog ergere job's als dat maar worden nooit in de kijker gezet .Als je in hospitaal werkt is het niet meer dan normaal dat je Uw job doet en daarvoor wordt je ook betaald.Als je problemen hebt ermee ,dan zo snel mogelijk omscholen en de eer aan andere laten want anders ben je een gevaar voor de patienten in plaats van een hulp.

 • mike vanginderen

  Dat heeft Wilmes duidelijk in de verf gezet dat de vele moegestreden zorgverleners zullen opgevorderd worden bij een tweede coronagolf. Applaudisseren is fijn, maar daar koop je geen brood mee.

 • Steve Caria

  Hetzelfde als in België eerst applaus en na de corona krijgt ge met u belastingen de rekening.