Nederlandse krant verspreidt flyers tegen zoenende mannen, Twitteraar haalt ze vakkundig onderuit

De poster van Femmes for Freedom, die Klapwijk in het Reformatorisch Dagblad wil publiceren.
Femmes for Freedom De poster van Femmes for Freedom, die Klapwijk in het Reformatorisch Dagblad wil publiceren.
Nederland is in de ban van een advertentie met twee zoenende mannen. De christelijke krant Het Reformatorisch Dagblad verspreidde gisteren 40.000 flyers waarin geprotesteerd werd tegen een poster met een homokoppel van het pakkenmerk Suitsupply. Als tegenreactie haalde Twitteraar Jasper Klapwijk pijlsnel 3.000 euro op om een advertentie met zoenende mannen in het dagblad te plaatsen.

De pamfletten en de bijbehorende petitie zorgden voor talloze verontwaardigde reacties op sociale media. Het Reformatorisch Dagblad zei die ophef te betreuren, maar had geen reden gezien de advertentie van de streng christelijke stichting Civitas Christiana te weigeren. De krant is naar eigen zeggen immers niet verantwoordelijk voor de inhoud van de flyers.

De reactie van de krant inspireerde Jasper Klapwijk. Want als het RD niet verantwoordelijk is voor de inhoud, zou er ook een advertentie met zoenende mannen op het christelijke krantenpapier kunnen belanden. Als de adverteerder maar betaalt. "Ik dacht: ik wil wel eens horen waarom ze dat zouden weigeren", vertelt Klapwijk aan AD.nl. Daarom startte hij een crowdfunding op. 

Celebrate Love

Hij zocht uit hoeveel de advertenties in de krant kosten en stelde 1.250 euro als eerste doel, volgens hem goed voor een kwart pagina doorheen de week. Inmiddels staat de teller op ruim 3.000 euro en kan minstens een halve pagina worden gekocht. 

Jasper weet al welke foto van kussende mannen hij in de krant wil zien: hetzelfde beeld dat afgelopen tijd in heel Amsterdam hing onder de noemer 'Celebrate Love'. Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom, die achter die posters zit, gaf al haar zegen en alleen het RD zelf kan de stunt nog in de weg staan. De krant heeft echter nog niet gereageerd.

Knuffelende mannen

Als het RD de zoenende mannen wat te confronterend vindt, wil Jasper ook best een plaatje van knuffelende mannen plaatsen. Als de krant de actie helemaal blokkeert, gaat het geld óf naar Femmes for Freedom óf terug naar de donateurs. "Onafhankelijk zijn ze niet, maar ik hoop wel dat ze een discussieplatform willen zijn", zegt Jasper over het dagblad. "Ook als ze 'nee' zeggen, is dat nieuws. Dus voor de Celebrate Love-campagne is dit sowieso goed."

De conservatieve stichting Civitas Christiana, die de pamfletten liet maken en de petitie tegen Suitsupply begon, begrijpt de ophef van vandaag niet. "De tolerantie geldt in Nederland alleen als je de juiste mening hebt, oftewel als je het holebi-zijn promoot", zei leider Hugo Bos tegen het AD.

De advertentie waartegen Civitas Christiana protesteerde.
Suitsupply De advertentie waartegen Civitas Christiana protesteerde.37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Imo Dijk

  Vulgair en wansmakelijk!

 • mieke jansens

  ik ben ongelovig en hoef geen zoenende mannen te zien

 • Gerry Cle

  Haha, het reformatorisch dagblad kan niet anders dan deze advertentie ook plaatsen wil het zijn geloofwaardigheid niet verliezen.

 • Dick van Aggelen

  Twee tongende mensen vind ik onsmakelijk.

 • Françoise Stevens

  Johan Ongena, maar je vindt het wel normaal dat een naakte vrouw douchegel promoot onder een waterval of één of ander paradijselijk strand... Of half naakt een auto promoot op het salon... Maar twee kussende mannen... Oh Nee !!!