Nederlandse koning luidt belboei voor 75 jaar vrijheid in aanwezigheid van Belgisch koningspaar

Archieffoto van het Nederlandse en Belgische koningspaar.
photo_news Archieffoto van het Nederlandse en Belgische koningspaar.
De Nederlandse koning Willem-Alexander luidt zaterdagmiddag in Terneuzen een belboei, waarmee in 1944 de mijnenvrije doorgang van de Westerschelde naar de haven van Antwerpen werd gemarkeerd. Die handeling markeert de start van de officiële viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. Ook de Belgische koning Filip en koningin Mathilde zullen hierop aanwezig zijn.

Voordat de koning de belboei luidt, steken vertegenwoordigers van de regeringen van Nederland, Frankrijk, België, Polen, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten vuurschalen aan op de kade van de Zeeuwse haven. Elf marineschepen uit landen die in Nederland hebben gevochten voor het einde van de Tweede Wereldoorlog brengen een saluut aan veteranen uit die landen, die in Terneuzen aanwezig zijn.

De viering, die tot het najaar van 2020 duurt, begint in Terneuzen om extra aandacht te besteden aan de Slag om de Schelde. Die slag in het najaar van 1944 geldt als een van de grootste militaire operaties in de Tweede Wereldoorlog en kostte duizenden burgers en soldaten het leven. De geallieerden vochten wekenlang voor vrije doorgang naar de haven van Antwerpen. Die was nodig om de troepen in Europa te kunnen bevoorraden.

Photo News

In tachtig zeecontainers op de Vrijheidsboulevard in Terneuzen start zaterdag een tentoonstelling over de bevrijding van Zuid-Nederland, in september precies 75 jaar geleden. De Nederlandse Defensieminister Ank Bijleveld opent zaterdagmorgen in een bioscoop bij de boulevard een doorlopend programma met films en theater.

De Nederlandse openbare omroep NOS zendt een deel van het herdenkingsprogramma inclusief de vloot- en vliegshow boven de Zeeuwse haven rechtstreeks uit.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • imke de meester

  2 mooie vrouwen.

 • els de Loof

  Zo tof!

 • Jos Plessers

  VRIJHEID????Ja,de oorlog is gedaan,Die oorlog,ja.Maar,vrijheid is overdreven.Pensioenleeftijd opgetrokken,overspoeld door vluchtelingen,peperduur leven..dat noem ik geen vrijheid

 • Georges Vande Velde

  Wat gaan ze nog allemaal uitvinden om feestjes te bouwen op kosten van ...