Nederlandse klimaatspijbelaars gaan op gesprek bij premier Rutte om te praten over klimaatbeleid

Duizenden leerlingen uit heel het land verzamelden zich gisteren in Den Haag om te demonstreren voor een strenger klimaatbeleid
NICO SCHOUTEN Duizenden leerlingen uit heel het land verzamelden zich gisteren in Den Haag om te demonstreren voor een strenger klimaatbeleid
Premier Mark Rutte gaat in gesprek met de Nederlandse scholieren die gisteren in Den Haag demonstreerden voor een strenger klimaatbeleid. Ook de verantwoordelijk minister voor Klimaat, Eric Wiebes, schuift aan.

“Ik sta, als jullie dat willen, met Eric Wiebes altijd open voor een gesprek”, deelde Rutte vanmiddag via een Twitterbericht. “Wel buiten schooltijd”, benadrukt hij met een knipoog. “Uitnodiging volgt!”

‘Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar de jongere generaties krijgen het meest te maken met de gevolgen’, voegt de premier toe. 

Rutte reageert daarmee op een tweet van Rob Jetten van de Nederlandse sociaal-liberale partij D66, die het “hoog tijd” vond dat Rutte de initiatiefnemers van de scholierendemonstratie binnenkort in Den Haag uitnodigt om te praten over het klimaat.

Klimaatspijbelaars

Leerlingen uit heel Nederland reisden gisteren af naar Den Haag om - naar het Belgische voorbeeld - te demonstreren voor strengere klimaatmaatregelen. Ze vinden dat het kabinet te weinig doet om klimaatverandering tegen te gaan. Er werden 3.000 tot 5.000 ‘klimaatspijbelaars’ verwacht, maar uiteindelijk waren het er naar schatting zeker 10.000. De mars verliep rustig en zonder problemen. 

Rutte prees gistermiddag de scholieren die zich hadden aangesloten bij de mars. “Ik heb ze gezien, het waren er heel veel’’, zei hij. “Ik vind het een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn.” Wel benadrukte hij dat Nederland al hoge klimaatambities heeft. “Geen kabinet waar dan ook in Europa heeft ambities zoals deze regering.’’
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Akkoord maar pak dan de echte vervuilers aan, landen waar het milieu totaal vernietigd wordt, iedereen weet wie en waar, maar dat mag niet gezegd worden. Het is niet door hier iedereen op kosten te jagen dat er iets gaat veranderen als ze elders gewoon hun industriële afval in het water en in zee gooien .....