Nederlandse kerncentrale net over de grens uitgeschakeld na storing

De kerncentrale van Borssele.
ANP De kerncentrale van Borssele.
De Nederlandse kerncentrale Borssele, net over de grens in Zeeland, is sinds gisterenvoormiddag uitgeschakeld na een storing in de turbine. Dat melden de Zeeuwse elektriciteitsproducent EPZ en nucleaire toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De oorzaak van de storing wordt onderzocht.

De veiligheid van de installatie is volgens het stroombedrijf niet in het geding omdat de storing in het niet-nucleaire deel van de centrale zit. Borssele kan nu geen stroom leveren aan het Nederlandse net. Het is nog onbekend wanneer de kerncentrale weer in gebruik genomen gaat worden.

Afgelopen februari werd de centrale in Borssele ook al stilgelegd wegens een storing in de turbineregeling. Toen werd de centrale na een week weer opgestart.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan arnouts

  Sluiten al die oude rommel! Niemand vraagt om in onze achtertuin met onze veiligheid te spelen!

 • raf janssens

  slopen die onveilige nederlandse handel .twee keer op korte tijd stil gelegd daar moet zeker iets mee aan de hand zijn dus dicht

 • Danny Willems

  En gaan ze daar nu ook zo'n spil van maken als na het uitvallen van onze centrales? Het uitvallen van onze centrales heeft bij vele grensgemeenten in onze buurlanden voor veel protest en ongerustheid en zelfs eisen om ze definitief te sluiten gezorgd! Zullen die gemeenten nu consequent zijn? Technische problemen kunnen altijd en neemt toe met ouderdom! zie maar met je auto! die kan je wel sneller vervangen dan een nucleaire installatie!

 • Peter Janssens

  Kernenergie is toch veilig volgens klimaatrealisten !

 • Hans Mannaerts

  Mogen wij nu gaan protesteren bij de NL overheid om de centrale niet meer te herstarten?