Nederlandse kerk stopt na 96 dagen met onafgebroken eredienst voor Armeens gezin

De Armeense Hayarpi Tamrazyan (r.) tijdens de persconferentie in De Bethelkerk.
ANP De Armeense Hayarpi Tamrazyan (r.) tijdens de persconferentie in De Bethelkerk.
De Bethelkerk in Den Haag is gestopt met de doorlopende kerkdienst waarmee uitzetting van de uitgeprocedeerde Armeense familie Tamrazyan werd voorkomen. Vanmiddag om 13.30 uur begon de afsluitende viering, waarna er een persconferentie volgde. De familie, bestaande uit ouders, twee dochters en een zoon, verblijft al negen jaar in Nederland.

Volgens Derk Stegeman, de coördinator van het kerkasiel, zou het “gekunsteld zijn" om nu nog door te gaan met de actie nu de Nederlandse coalitiepartijen nieuwe afspraken hebben gemaakt rondom het kinderpardon. Voor zogenoemde gewortelde kinderen, die eigenlijk het land al hadden moeten verlaten, komt er een nieuwe, ruimere beoordeling. Volgens Stegeman hebben diverse Kamerleden van de coalitiepartijen verzekerd dat het gezin onder het akkoord valt. 

De familie Tamrazyan schuilt al sinds eind oktober in de kerk. De doorlopende dienst werd gehouden omdat de overheid van oudsher geen kerkdienst onderbreekt om mensen mee te nemen die daaraan deelnemen. “Doel van het kerkasiel was om de uitgeprocedeerde familie veiligheid te bieden en tot een oplossing te komen voor gezinnen in vergelijkbare situaties. Nu ruim 600 gewortelde kinderen en hun ouders in Nederland kunnen blijven, is het beoogde resultaat bereikt”, laat de kerk in een verklaring weten.

De familie is heel opgelucht en blij met de nieuwe afspraken, aldus Stegeman. “Helemaal opgelucht zullen ze zijn als zwart-op-wit komt te staan dat ze mogen blijven.”

Het viel niet mee om de marathondienst vol te houden, liet de kerk eerder weten. Vooral voor de nachten was het soms moeilijk voorgangers en kerkgangers te vinden. “Maandenlang hebben wij de hoop hooggehouden en nu krijgt die hoop concreet gestalte. We zijn diep onder de indruk van alle voorgangers, vrijwilligers en anderen die aan dit kerkasiel hebben meegewerkt”, aldus Theo Hettema, voorzitter van de Algemene Kerkenraad Protestantse Kerk Den Haag.

In de Bethelkerk (hier op oudejaar) werd er 96 dagen aan een stuk een eredienst gehouden zodat de Nederlandse veiligheidsdiensten het Armeense gezin niet zou kunnen komen ophalen.
ANP In de Bethelkerk (hier op oudejaar) werd er 96 dagen aan een stuk een eredienst gehouden zodat de Nederlandse veiligheidsdiensten het Armeense gezin niet zou kunnen komen ophalen.
AFP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • André Van Laethem

    De kerk ook al gooien in de strijd tegen illegalen. Wie kan de kerk nog steunen ?

  • Filip Vanlaeken

    Wat voor zin hebben demicratische wetten als links ze altijd naast zich neer mag leggen ? Als ik nu manu militari dat gezin buiten zet, laat de politie mij dan ook eenvoudig begaan ? Of werken die met 2 maten en 2 gewichten ?