Nederlandse kapitein bestraft voor dodelijk ongeval in Congo

De Nederlandse Raad voor de Scheepvaart heeft een kapitein van een Nederlandse sleephopperzuiger medeschuldig bevonden aan een ongeval waardoor drie mensen omkwamen. Veertien opvarenden overleefden het incident. De raad heeft de uitspraak vandaag gepubliceerd.

Overladen
Het gaat om de kapitein van de Nautilus. Tijdens het zandzuigen bij de haven van Pointe Noire in Congo op 30 november 2006 kapseizde de sleephopperzuiger doordat het vaartuig overladen werd met zand. Volgens de raad was de 35-jarige kapitein T.S. uit Tjuchem medeschuldig. Hij mag twee maanden zijn beroep niet uitoefenen op een zeeschip.

Gedoogbeleid baggermerk
De Raad voor de Scheepvaart doet bij de uitspraak de aanbeveling aan baggerbedrijven "hun kapiteins en schippers er duidelijk op te wijzen dat het verboden is om dieper af te laden dan het baggermerk en controle uit te oefenen op de naleving hiervan." Door alleen te wijzen op de verantwoordelijkheid voor de veiligheid, terwijl in feite sprake is van een "gedoogbeleid met betrekking tot het baggermerk", worden kapiteins in een loyaliteitsprobleem gebracht, aldus de raad. (belga/sd)