Nederlandse Kamer bezorgd over bezuiniging Belgisch leger

BELGA
De Nederlandse Tweede Kamer maakt zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen op het Belgisch leger. Onder meer CDA, D66 en PvdA vragen zich af welke gevolgen de besparingen zullen hebben voor de samenwerking op defensiegebied tussen Nederland en België, bleek vandaag in de Kamer. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zei dat de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) haar heeft laten weten dat de samenwerking wordt voortgezet.

Den Haag en Brussel werken nauw samen op militair vlak, vooral bij de marine. Zo is de commandant van de Nederlandse marine ook de admiraal van de zeestrijdkrachten van de Benelux. Verder zijn het materieel en de opleidingen in beide landen nauw met elkaar verweven.

Volgens Raymond Knops (CDA) wordt de samenwerking door de Belgische besparingen op het militair apparaat moeilijk. De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, sprak onlangs in het Belgische parlement ook al zijn zorgen uit over de gevolgen van de bezuinigingen.

De Belgische minister Steven Vandeput van Defensie heeft Nederland laten weten dat de samenwerking wordt voortgezet, verklaarde minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie). Ze sprak onlangs met haar collega in Den Helder. Hij gaf toen aan dat hij de vervanging van de F-16, fregatten en mijnenbestrijders doorzet. Hennis hecht zeer aan de samenwerking met de zuiderbuur, "maar België moet wel leveren". Ze gaat later dit jaar nog op bezoek bij Vandeput. "Ik volg de ontwikkelingen in België op de voet."

Het voornemen van Nederland en België om samen het luchtruim te bewaken komt niet in gevaar door de plannen van het Belgische kabinet, aldus Hennis. De landen zullen naar verwachting vanaf volgens jaar samen het luchtruim van de Benelux gaan bewaken.