Nederlandse jongen (14) gooit voorwerp tegen hoogspanningsmast en wordt bijna ‘gefrituurd’

Videostill Dumpert
Een Nederlandse jongen die met opzet een voorwerp gooide tegen een hoogspanningsmast en sinds gisteren viraal ging op Dumpert, heeft zichzelf gemeld bij de politie. De jongen achter de levensgevaarlijke actie is 14 jaar oud en komt uit Vriezenveen. Hij had véél geluk dat hij niet door de grote flits na de ontlading werd geraakt.

Op internet doken gisterenavond beelden op waarin is te zien hoe een jongere in Nederland een voorwerp tegen de bedrading van een hoogspanningsmast gooit. Het heeft een ontlading tot gevolg, de jongen heeft geluk dat hij niet door de enorme flits wordt geraakt. 

110.000 volt

Remco Broekhuis, installatieverantwoordelijke bij netbeheerder Tennet, benadrukt tegen Tubantia dat de actie erg gevaarlijk en onbezonnen is. Op de kabel staat 110.000 volt. Er lopen honderden ampères doorheen, waarmee vele huishoudens van stroom worden voorzien.

De grappenmaker op het filmpje had dood kunnen zijn, aldus Broekhuis. “Zo’n flits zoekt de kortste weg naar de grond. Het had deze jongen zo kunnen raken.”

De netbeheerder wil aangifte doen tegen de ‘vernieler’. “Deze persoon brengt niet alleen zichzelf in groot gevaar, ook had een groot gebied zonder stroom kunnen komen te zitten, met alle gevolgen van dien.” 

Bas Kuiphuis on Twitter

Zojuist een filmpje gezien van een zeer slechte grap / mogelijke vernieling van een hoogspanningsmast in de gemeente #Tubbergen. De #politie stelt onderzoek in. Heeft u iets gezien of gehoord? ☎️0900-8844 of anoniem ☎️ 0800-7000 #politie #Tubbergen #LevensgevaarlijkeActie

In gesprek

Wijkagent Bas Kuiphuis uit Tubbergen plaatste het filmpje gisteren op Twitter, in de hoop dat mensen meer konden vertellen over de mensen op de hallucinante beelden en de plek waar het incident gebeurde. 

Uiteindelijk bleek dat niet plaats te vinden in zijn werkgebied, maar ergens langs de Almeloseweg tussen Almelo en Vriezenveen. “Ik ben blij dat zo’n tweet direct helpt bij het achterhalen van de locatie”, stelt de agent. “Dit is levensgevaarlijk. Moet je kijken hoe het naast hem inslaat, je wordt levend gefrituurd als je wordt geraakt.”

De jongen meldde zich vandaag bij de politie van Overijssel. De politie laat op Twitter weten dat zij met de jongen(s) in gesprek gaan. 

Politie Overijssel on Twitter

De jongen van de levensgevaarlijke actie bij de #hoogspaningsmast in #Vriezenveen die rondgaat op een filmpje op sociale media heeft zichzelf inmiddels gemeld. Netbeheerder Tennet is voornemens aangifte te doen. We gaan met de jongen(s) in gesprek. ^cw
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy van Dorst

  Dat is een voorbeeld van de verloren generatie van het domphone tijdperk

 • Vaneylen Pierre

  Kenmerkend voor het merendeel van de hedendaagse jeugd; totaal geen discipline meer of respect, alleen in staken, betogen en protesteren munten ze uit.

 • Nicolas Van Hoecke

  En wat smeet hij dan om zo een flits te hebben? Lijkt me ook te herzien door de netbeheerder of wie ook want zo een flits zou er nooit mogen uitkomen...Jongen krijgt (terecht) de schuld maar ik zou dit toch eens verder bekijken want lijkt me echt niet normaal. Zoals hier al gezegd, er moet maar een storm zijn en zo een object vliegt ertegen terwijl jij eronder staat niets vermoedend......Maar de mens kennende gaan ze die jongen wat berispen en voor de rest gaan ze niets nakijken aan die kabels .

 • Jan Sells

  als een storm de oorzaak was geweest, dan mocht de netbeheerder zich komen verantwoorden. toch vreemd dat de netbeheerder die deze dodelijke val heeft geplaatst, de slachtofferrol zo eenvoudig omdraait. in begie heb ik nog nooit zulke gevaarlijk laaghangende en makkellijk bereikbare hoogspanningsmasten gezien

 • Jos Vangeel

  Dat zegt veel over het iq van de kinderen tegenwoordig...