Nederlandse inlichtingendienst: kleine groep salafisten overheerst op internet en sociale media

Dick Schoof, het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Nederlandse evenknie van de Belgische Staatsveiligheid, staat de speciale commissie van de Tweede Kamer te woord.
ANP Dick Schoof, het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Nederlandse evenknie van de Belgische Staatsveiligheid, staat de speciale commissie van de Tweede Kamer te woord.
Een speciale commissie van de Tweede Kamer (onderdeel van het Nederlandse parlement) wil de gevolgen blootleggen van met name Arabische geldstromen naar Nederlandse moskeeën.  Dick Schoof, topman van inlichtingendienst AIVD, getuigt vandaag als eerste expert. “We zien een soort tweede generatie ontstaan die goed de Nederlandse wetgeving kent, goed Nederlands spreekt en gemakkelijk de weg vindt, waardoor hun invloed groeiende is.”

Schoof spreekt over ‘salafistische aanjagers’, ultraconservatieve aanhangers van de islam die via moskeeën en scholen anti-democratische denkbeelden verspreiden. Ze krijgen financiering uit de Golfregio en richten zich vooral op kwetsbare groepen als kinderen en vluchtelingen. Daardoor ontstaat een “parallelle samenleving”, die een grote bedreiging vormt voor de democratie, omdat mensen daardoor kunnen vervreemden van de Nederlandse maatschappij. Dat Nederlanders zich hier zorgen over maken is dan ook terecht, aldus Schoof.

"We zien een soort tweede generatie ontstaan die goed de Nederlandse wetgeving kent, goed Nederlands spreekt en gemakkelijk de weg vindt, waardoor hun invloed groeiende is’.”  Wegens operationele redenen wil hij geen namen noemen. Door de financiële steun uit het buitenland duwen de salafisten concurrerend aanbod weg, stelt de inlichtingenbaas. “In markttermen gesproken overheersen ze bijna de markt op internet en sociale media, omdat ze een stevige uitgangspositie hebben dankzij de financiering.”

De groep is relatief klein, maar goed georganiseerd en daardoor ‘disproportioneel aanwezig’. De problematische gevallen onder de aanjagers stimuleren ‘antidemocratisch gedachtegoed’, via gesprekken, onderwijs en bijvoorbeeld kinderopvang. Zo zijn er moskeeën waar kinderen tussen de 0 en 4 jaar ‘op hele eenvoudige manieren gedachtegoed te horen krijgen dat intrinsiek strijdig is met de rechtsstaat’.

Ze overheersen internet en sociale media omdat ze een stevige uitgangspositie hebben dankzij de financiering

Dick Schoof, AIVD
Dick Schoof, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
ANP Dick Schoof, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

“Men zeg het één en doet het ander”

In de openbaarheid is daar dan doorgaans niets van te merken. Schoof spreekt over ‘façadepolitiek’. “Men zegt het één en doet het ander.” Als voorbeeld noemt hij een preek waarin expliciet wordt gezegd dat je homoseksuelen kan vermoorden. “Dat zal men aan de buitenkant nooit zeggen, sterker nog men zal er afstand van nemen.”

“We doen niet aan ‘follow the money’. We kijken om welke personen het gaat, of daar geld naartoe gaat en of dat geld wordt gebruikt om de organisatie te financieren”, legt Schoof nog uit. Het gaat hierbij vooral om geldstromen vanuit de Golfregio. Landen wil hij niet noemen, omdat dat het onderzoek zou bemoeilijken.

De hoorzittingen nemen in totaal twee weken in beslag. In de eerste week worden deskundigen gehoord, waaronder oud-burgemeester van Den Haag Pauline Krikke. In de tweede week worden verschillende specifieke casussen, waaronder die van de moskeeën as-Soennah (Den Haag) en al-Fithra (Utrecht), besproken. 

LEES OOK:Demir wil onderzoek naar “wildgroei aan koranscholen”: kinderen leren er wie ‘vijanden’ zijn

LEES OOK: Opgevolgde geradicaliseerde imams de jongste twee jaar verdubbeld
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • goethals michel goethals

  stuur ze allen terug..............geen islam meer in europa.......einde citaat

 • Jan De Korte

  En dat laten we allemaal gebeuren onder het goedkeurend oog van links. Maar VB? Dat kan en mag niet.

 • Jo Bosman

  Waarom zegt men gewoon niet dat het geld die dat allemaal financiert uit Saoedi-Arabië komt. Bang om op bepaalde teentjes te trappen ? Saoedi-Arabië een land waar we massaal wapens aan leveren die ooit tegen onszelf gebruikt gaan worden of dat al doen .

 • Ronald Beintema

  Dit volk haat onze westerse manier van leven, maar het gratis geld en onderdak is geen probleem....Er zou meer gedaan moeten worden met verplichte remigratie bij veilige landen van herkomst!!! Onze veilige westerse cultuur met onze normen en waarden staat op het spel....

 • Jef Van De Plas

  als je ze kent, schakel ze dan af he...