Nederlandse in Damascus getuigt: "Ik ben gewoon in bed blijven liggen. Dit zijn we gewend"

Nicole Wouters en haar jongste zoon Sam voor de deur van hun flat in een buitenwijk van Damascus
Gratis Nicole Wouters en haar jongste zoon Sam voor de deur van hun flat in een buitenwijk van Damascus
De Nederlandse Nicole Wouters, die in een buitenwijk van Damascus woont, werd wakker van de raketaanval afgelopen nacht. Al is ze niet onder de indruk. "Ik hoorde een lang aanhoudend suizend geluid en de trilling van de tweede klap. Meer was het niet. Ik ben in bed blijven liggen."

Wouters woont met haar gezin in een buitenwijk van Damascus. Ze runt een chocoladefabriek en sinds kort haar eigen café ‘Nicole’s’ in het centrum van de Syrische hoofdstad. "De dreiging van een Amerikaanse aanval was er al een paar dagen. We dachten: er gebeurt toch niks, het zijn loze kreten, net als bij Obama."

Maar het is vannacht wel gebeurd. Toch is van paniek onder de bevolking geen sprake. "Het zijn nu natuurlijk andere wapens, wat zwaarder. Dat krijgt iedereen mee. We zijn er vrij rustig onder gebleven. Het klinkt misschien gek, maar we zijn er inmiddels aan gewend na zeven jaar oorlog."

De precisie-aanvallen van de Amerikanen, Britten en Fransen zijn volgens haar man Annas vergelijkbaar met wat de Israëli’s vaker doen in Syrië. "Het is een stomme actie’’, zegt Annas. "De OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) stond op het punt om onderzoek te doen. Waarom nu, waarom die haast? Dit is een ideologische oorlog tussen oost en west.’’

Leven tussen het geweld

Nicole Wouters denkt niet veel na over de toekomst. Ze leeft van dag tot dag. "We heben het café twee maanden geleden geopend. Sindsdien zijn er ook zware gevechten geweest en bommen gevallen in de buurt van het café", zegt Wouters.

"Het is triest, maar je moet ook doorgaan met je leven. Ik kan niet zeggen: we doen net of er geen oorlog is, want die is er natuurlijk. Maar ergens voelt het wel zo. Wij leven tussen het geweld door. Ik vraag me wel af waar het allemaal goed voor is. Het duurt veel te lang en iedereen wil graag vrede.’’
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrice Haemers

  De zogenaamde succesvolle bombardementen (waar de Amerikanen,Engelsen en Fransen) nu zo mee opscheppen waren weinig méér dan een scheet in een fles.

 • Tom Haezebrouck

  Erik Bronckaers heb jij de bewijzen gezien anders kan je mij eens een link sturen waar ik die ook kan zien.

 • Lisette Theunis

  Iedereen wil graag vrede die er woont. Dat wou men ook in Irak en in Libië. Tot het Westen er zich mee ging bemoeien.

 • MICHELINE GEVERS

  Ik denk dat er alleen echte vrede kan komen als aan de ene kant Assad verdwijnt en aan de andere kant Erdogan. Geef de Koerden een eigen land, en niemand heeft nog een rede om te vechten. Dat zou misschien de oplossing zijn voor de vrede in Syrië

 • Erik Bronckaers

  Dat er mensen, waaronder veel kinderen, gestorven zijn door gifgas is haar blijkbaar totaal ontgaan. Was dat geen “domme” actie? En vrede ten koste van wat? Tirannie?