Nederlandse generaal prijst Belgische keuze voor F-35

Een F-35 op een airshow in Berlijn in april vorig jaar.
REUTERS Een F-35 op een airshow in Berlijn in april vorig jaar.
De keuze van België voor het Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuig, in navolging van Nederland en verschillende andere Europese bondgenoten, laat toe om de jarenlange samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse luchtmacht voort te zetten. 

Dat zei de commandant van de Nederlandse luchtmacht, luitenant-generaal Dennis Luyt, dinsdag (lokale tijd) in de Texaanse stad Fort Worth. "We zijn blij" met de beslissing van de Belgische regering van 25 oktober, zei Luyt, aan de vooravond van de oplevering van de eerste operationele Nederlandse F-35 van vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Het toestel is geproduceerd in een gigantische fabriek in Fort Worth. 

Stealth-technologie

Den Haag bestelde 37 exemplaren van de gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie, die met stealth-technologie uiterust zijn. Een toestel dat, volgens de constructeur, een 'gamechanger' is in luchtgevechten. De vliegtuigen zijn grotendeels geassembleerd in de VS en voor het overige in Italië. Tegen 2024 moeten ze opgeleverd zijn. Volgens Luyt zullen er waarschijnlijk nog een vijftiental bijkomende F-35's besteld worden.

“Belangrijke stap om partnerschap voort te zetten”

België bestelde 34 toestellen, die tussen 2023 en 2030 geleverd moeten worden. "Het is een belangrijke stap om ook in de toestand het partnerschap tussen onze luchtmachten voort te zetten", zei het hoofd van de Nederlandse luchtmacht. Hij wees erop dat de jachtvliegtuigen van België en Nederland al herhaaldelijk samen operaties hebben uitgevoerd.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ka Van der Linden

  Natuurlijk dat deze kerel dat zegt. Mag aanschuiven langs de kassa. Je weet wel : ons kent ons !!

 • Luc Lepoudre

  Eigenlijk moeten we ons daarvoor schamen. Cijfers tonen aan dat geen enkele tegenmacht ons tegenwoordig kan bedreigen. Zoals de F16 in gans zijn loopbaan alleen maar te dienste om met geweld overal in de wereld onze wil te gaan opleggen. Russische vliegtuigen en piloten zijn tegenwoordig beter maar de natie kan niets offensiefs louter defensief.

 • leppens victor

  Zou Belgie op militair gebied,gezien het budget,zich niet beter op één component specializeren?Het is waanzin in deze tijd zee,,macht,,landmacht en luchtmacht te willen behouden. mvg.

 • Jef Heffens

  Was zeker een goede beslissing. België doet trouwens nog véél te weinig op gebied van defensie. We moeten dringend naar die 2% voor militaire uitgaven.

 • Louis Roux

  Voor een Europese defensie is het zonneklaar dat we met dezelfde machines vliegen Op dit ogenblik zijn er al 4 varianten Scandinavië met de Zweedse SAAB Duitsland en Engeland met EURO FIGHTER Frankrijk met hun RAFALE Het zal zo al moeilijk genoeg worden. Op dit ogenblik ,denk ik,dat de Russen De meest geavanceerder machines hebben.