Nederlandse geestelijken vragen verzoening na film Wilders

De geestelijken willen duidelijk maken dat Nederland een tolerant land is
UNKNOWN De geestelijken willen duidelijk maken dat Nederland een tolerant land is

Christelijke en islamitische leiders uit Nederland gaan op audiëntie bij de grootmoefti van Egypte in een poging de schade te beperken die de anti-Koranfilm van Geert Wilders teweeg zou kunnen brengen. Grootmoefti Muhammed Sayyed Tantawi zal de Nederlandse delegatie volgende week in Caïro ontvangen. Hij is een van de hoogste religieuze autoriteiten in de islamitische wereld.

"Tolerant land"
De reis vindt plaats in de week na Pasen. "In veel islamitische landen krijgen geestelijke leiders door de film van Wilders een heel verkeerd beeld van Nederland", legt Driss el-Boujoufi, de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), uit. "Wij willen duidelijk maken dat Nederland een tolerant land is waar moslims en christenen in harmonie samenleven en allebei hun eigen geloof kunnen belijden. Het moet duidelijk zijn dat Wilders maar een klein segment van de Nederlandse samenleving vertegenwoordigt."

Grote invloed
Ook wil de delegatie voorkomen dat christenen in Egypte door de film van Wilders "net als moslims in Nederland worden geconfronteerd met onterechte negatieve beeldvorming en vooroordelen". De Nederlandse delegatie heeft gekozen voor Egypte omdat grootmoefti Tantawi als rector van de islamitische universiteit in Caïro grote bekendheid geniet en ook grote invloed heeft op andere islamitische leiders. Het is de bedoeling dat de delegatie na Egypte ook andere landen aandoet, al kan el-Boujoufi nog geen namen noemen.

Geen 1 aprilgrap
Wilders zelf benadrukt dat zijn film geen 1 aprilgrap is. De voorbije dagen groeide in Nederland het vermoeden dat de film misschien niet echt bestond, maar Wilders ontkent die geruchten. Voor het einde van de maand zal hij de film via het internet publiek maken. (anp/gb)

Geert Wilders
UNKNOWN Geert Wilders