Nederlandse en Duitse regering stemmen in met VN-migratiepact, maar komen met stemverklaring

Slovaaks parlement verwerpt pact

Vluchtelingen komen aan op Lesbos
ANP XTRA Vluchtelingen komen aan op Lesbos
De Nederlandse regering heeft beslist het VN-migratiepact van Marrakesh te steunen, maar voegt daar wel een stemverklaring aan toe, waarin benadrukt wordt dat de afspraken niet juridisch bindend zijn. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. In Duitsland heeft het parlement dan weer een eigen resolutie goedgekeurd waarin het benadrukt dat het het pact als niet bindend beschouwt. Het Slovaakse parlement besliste vandaag dan weer het pact te verwerpen.

Het Nederlandse ‘inlegvelletje’ zal morgen besproken worden tijdens de wekelijkse ministerraad. Het kabinet Rutte III maakt daarin expliciet kenbaar dat het pact niet bedoeld voor nieuwe jurisprudentie rond asielprocedures.Over het migratiepact wordt volgende maand gestemd in de Marokkaanse stad Marrakesh. 

In het migratiepact staan 23 doelstellingen voor een veilig en ordelijk verloop van migratie. Zo beloven landen mensensmokkel tegen te gaan, migranten te voorzien van basisvoorzieningen als eten en onderdak en mee te werken aan de veilige terugkeer naar het land van herkomst. 

Zekerheid

In het pact staat al diverse keren expliciet vermeld dat het niet juridisch bindend is. Toch is in meerdere landen de vrees ontstaan dat het pact in de toekomst zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter. Onder meer de Verenigde Staten, Italië, Hongarije en Oostenrijk hebben om deze reden al laten weten het pact niet te steunen.  

In ons land probeert premier Charles Michel (MR) het dossier te ontmijnen binnen de regering.  Hoorzittingen in de kamercommissie Buitenlandse Zaken moeten de premier wat extra tijd gunnen.

Nederlandse oppositiepartijen uitten de afgelopen dagen felle kritiek op het migratiepact, maar ook bij regeringspartijen VVD en CDA waren zorgen ontstaan. Voor die zorgen lijkt nu dus een oplossing te zijn gevonden met de stemverklaring, waarin een extra waarborg is vastgelegd. 

Debat

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de kwestie. De PVV van Geert Wilders kondigt alvast een motie van wantrouwen aan tegen de regering, vanwege de Nederlandse steun aan het pact. Dat een aanvullende (stem)verklaring zal worden gegeven doet daar niets aan af, laat de partij weten.

Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma, die over een zelfmoordpact spreekt, wordt het Nederlands belang op onvergeeflijke wijze verkwanseld: “Het kabinet tekent dus toch voor méér massa-immigratie, méér islamisering en méér terreurdreiging. De Nederlandse burger moet van dit levensgevaarlijke kabinet bevrijd worden.”

Duitsland keurt beperkende nota goed

Het Duitse parlement, de Bondsdag, ging deze middag akkoord met een eigen nota waarin wordt vastgesteld dat het pact geen bindende juridische gevolgen heeft voor het Duitse migratiebeleid. 

De nota was nodig om de critici binnen de meerderheid van bondskanselier Angela Merkel tevreden te stemmen. Daarmee ligt ook voor Duitsland de weg open op 10 en 11 december naar Marrakesh te gaan.

Duits bondskanselier Angela Merkel met minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vanmiddag in het Duitse parlement in Berlijn.
Carsten Koall/dpa Duits bondskanselier Angela Merkel met minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas vanmiddag in het Duitse parlement in Berlijn.

Slovakije zegt nee

Het Slovaakse parlement heeft vanmiddag met een grote meerderheid het VN-migratiepact dan weer verworpen.  Het mondiale pact stemt in zijn huidige versie “niet overeen met het veiligheids- en migratiebeleid van de Slovaakse republiek”, staat in een door de regerende sociaaldemocraten en de rechtspopulisten in het parlement ingediende verklaring die instemming kreeg van 90 van de 150 volksvertegenwoordigers. Er waren slechts 15 tegenstemmen. De rest onthield zich of bleef van de stemming weg.

De beslissing van het parlement legt echter niet vast of Slovakije al of niet een vertegenwoordiger naar de migratieconferentie van de VN in Marokko zal sturen. Daar vindt de ondertekening van het pact plaats.

Parlementsvoorzitter en leider van de rechtspopulistische Nationale Partij SNS Andrej Danko zei niettemin na de steming dat de sociaaldemocratische regeringsleider Peter Pellegrini hem had beloofd dat niemand namens Slovakije aan de conferentie zou deelnemen.

De partijloze maar door de sociaaldemocraten benoemde minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcak heeft er de voorbije dagen meermaals mee gedreigd op te stappen, mocht zijn land de conferentie volledig boycotten. Hij was van september 2017 tot 2018 voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN toen het migratiepact werd opgesteld. 
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim CLAES

  natuurlijk dat duitsland terughoudend is; ze zijn vragende partij, maar willen de consequenties niet: open grenzen en asielshopping is net wat ze willen tegengaan met marrakech. en das nu net waar ge voor tekent met marrakech!

 • Luc Brouckaert

  Beelden van mensen in opstand zoals afgelopen weekend in Parijs, zullen steeds meer deel uitmaken van het dagelijks nieuws. Dit is gewoon vragen om problemen. Waarom nog werken als het geld royaal uitgedeeld wordt zoals aan bepaalde bevolkingsgroepen. Gewoon mee aanschuiven in de rij, en genieten van het leven. Wie werkt betaald het gelag.

 • Lieven Vermandere

  Er zijn nog landen met hun volle verstand......meestal in het vroegere Oostblok.

 • Maurice Keukelaers

  Ofwel tekent men, ofwel tekent men niet. Al die bijkomende verklaringen zijn pure flauwe kul. Precies kleutergedrag. Het feit dat de USA, Canada en Australië niet willen tekenen, zegt genoeg. Die grote staten hebben hun migratiebeleid stevig onder controle en beseffen goe genoeg dat deze tekst daar alleen afbraak aan kan doen.

 • ger van zanten

  ja rutte is het schoothondje van merkel dat is hier allang bekent