Nederlandse drugsindustrie: "Jongeren kiezen nu tussen school en snel drugsgeld"

ANP
In een halfjaar tijd zijn in Nederland meer dan 170 acties ondernomen tegen de georganiseerde drugsmisdaad, zoals cannabisteelt en de productie van amfetaminen. "Het gaat om meer dan boeven vangen. Opgroeiende generaties staan voor de keus: ga ik naar school of ga ik snel geld verdienen in de drugs''. Zo schetst burgemeester Peter Noordanus van Tilburg het belang van de aanpak van de drugsindustrie in zijn stad en de zuidelijke provincies.

Driekwart miljard
In Tilburg is de cannabisindustrie volgens Noordanus de grootste bedrijfstak, met een omzet van driekwart miljard. Vele honderden mensen verdienen er geld aan. "Voor mensen in een economisch benarde situatie, is het een aantrekkelijk alternatief'' , aldus Noordanus.

Noordanus, hoofd van de Taskforce Brabant Zeeland, wil de drugsindustrie klappen toebrengen en duidelijk maken wat de norm is, al zal dat nog jaren tijd vergen. Hij is "oprecht tevreden'' met de inzet van de politie.

60.000 liter chemicaliën
Meer dan honderd agenten en vijftien mensen van het OM richten zich sinds oktober speciaal op de aanpak van de drugsindustrie in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. In een halfjaar heeft het team meer dan 170 acties ondernomen tegen de georganiseerde drugsmisdaad, zoals cannabisteelt en de productie van amfetaminen. Daarbij zijn 149 mensen aangehouden en 145 wapens in beslag genomen. Ook zijn meer dan 60.000 liter chemicaliën voor de drugsproductie, bijna 200.000 pillen en meer dan 115.000 hennepplanten afgepakt.

Hoofd van de landelijke recherche Wilbert Paulissen, hoofdofficier van justitie in Limburg Roger Bos en burgemeester Noordanus maakten de cijfers vandaag bekend. Ze zeggen niet alleen iets over het resultaat van de aanpak, maar ook over de omvang van het probleem.

Niet alleen grote criminelen
Om de drugsindustrie in de zuidelijke provincies in te dammen werken OM, politie en het openbaar bestuur nauw samen. Zo volgt na een aanhouding al gauw een belastingheffing, de intrekking van een vergunning en de sluiting van een pand. De aanpak richt zich ook niet alleen op grote criminelen. Een voor de cannabisteelt cruciale elektricien of een aannemer die een cannabishok bouwt kunnen ook belangrijk zijn.