Nederlandse doventolk opnieuw héél sprekend met gebaar voor “als je het thuis niet uithoudt”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Gebarentolk Irma Sluis (48) uit Den Haag ging vorige week viraal met haar heel duidelijke gebaar voor ‘hamsteren’ tijdens de persconferentie van het Nederlandse kabinet. Zondag drukte Sluis zich opnieuw erg beeldend uit om het wurgende moment aan te geven waarop Nederlanders het thuis misschien even niet meer uithouden. De oplossing: even een frisse neus halen, weliswaar alleen en zeker niet in groep.

Irma Sluis is uitgegroeid tot een heldin bij onze noorderburen: heel Nederland is dol op haar. Als gebarentolk maakt Sluis aan doven en slechthorenden duidelijk wat er gezegd wordt op de persconferenties van de Nederlandse regering over de coronacrisis. Ook wie geen gebarentaal kent, kan de soms hilarische vertaling van Sluis een klein beetje volgen. Zoals toen ze ‘hamsteren’ uitbeeldde.

Gebarentolk heeft een opvolger voor 'hamsteren' met haar uitbeelding van 'als je het thuis niet meer uithoudt'.
NOS Gebarentolk heeft een opvolger voor 'hamsteren' met haar uitbeelding van 'als je het thuis niet meer uithoudt'.

Ze ging ermee viraal, en nu pronkt ze opnieuw op sociale media met haar vertaling van de boodschap van premier Mark Rutte: “Als je het op een gegeven moment thuis niet meer houdt en even een frisse neus wilt halen, dan kan dat, maar het liefst alleen”. Sluis maakte daarbij een wurgende beweging om het verstikkende gevoel thuis op niet mis te verstane wijze over te brengen. Twitter zat klaar, zág het, en sprong er meteen op. 

Nog voor de persconferentie zondag begon, was het de microblogsite overigens al opgevallen dat Irma Sluis promotie had gemaakt en de gouden medaille naar haar ging, omdat ze op een podium stond, netjes tussen de Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, in.

Volg hier in onze liveblog de recentste ontwikkelingen over de coronacrisis
Lees ook: “België is een voorbeeld”, zegt viroloog Ab Osterhaus, de Marc Van Ranst van onze noorderburen (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.